Do góry

Sałatki Przepis na:

Lekka sałatka do grilla

Lekka sałatka do grilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 154 Ocena: 3154

Dodano:

Odsłon: 8160

Kiedy pierwszy raz jadlam salatke z brokulów, zupełnie nie zdawalam sobie sprawy z tego, ze brokuły byly surowe. Myslalm, ze byly krótko gotowane, poniewaz byly bardzo delikatne. W rzeczywistosci brokuly sa tylko krojone na male kawalki, a twarda lodyga jest usunieta. Nastepnie sa marynowane w lekkim sosie majonezowym z odrobina cukru i odrobina octu winnego. Polaczenie tych trzech skladników nadaje im slodki, ostry i kremowy smak i dodatkowo je zmiekcza. Do tej wspanialej salatki mozna dodac tez wedlug uznania inne skladniki: rodzynki, orzechy wloskie, ser Cheddar, pomidory. Mozliwosci sa nieograniczone.

Składniki

  • SALATA
  • duża głowa brokułów
  • kisc zielonych winogron
  • 3 rzodkiewki
  • 1 dymka
  • 8 plastrow smazonego boczku / bekonu
  • 1 czerwone jablko
  • 2 lyzki orzeszków piniowych
  • 2 lyzki tartego parmezanu
  • DRESSING
  • 100 g majonezu
  • 1,5 lyzeczki octu winnego
  • 2 lyzki cukru
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymieszac skladniki sosu w malej misce.
    Wstawic do lodówki na 10 minut (cukier powinien sie rozpuscic w tym czasie)

    Odciac lodyge brokulów i pokroic je na male kawalki.
    Przekroic winogrona na pól, pokroic rzodkiewki, dymke, boczek i jablko.

    Umiescic brokuly, winogrona, rzodkiewki, dymke, boczek, plasterki jablek i orzeszki piniowe w duzej miseczce.
    Dodac sos i wszystko razem wymieszac.
    Posypac parmezanem i odstawic na 10-15 minut, aby salatka nabrala aromatu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (31)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń