Desery Przepis na:
Magiczne ciasto

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 2196
Dodano: 21.05.2016
Odsłon: 64551
Składniki
- 2 laski wanilii
- 500ml mleka
- 4 jajka
- 150g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka wody
- 125g masła
- 110g mąki
- szczypta soli
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Silikonową formę o śr. 24cm wysmarować masłem (lub normalną stalową wyłożyć papierem do pieczenia). Laski wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Mleko podgrzać z ziarenkami i pustą laską wanilii. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej godzinę.
-
Piekarnik podgrzać do 150 stopni, grzanie góra-dół, termoobieg nie jest wskazany. Białka oddzielić od żółtek.
-
Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym oraz wodą ubić na białą masę.
-
Masło rozpuścić i dodać do masy jajecznej.
-
Dodać mąkę i sól, ubijać kilka minut trzepaczką rózgową. Puste laski wanilii wyciągnąć z mleka. Stopniowo dodawać mleko cały czas silnie ubijając masę. Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem.
-
Ciasto przelać do formy, poweirzchnię wygładzić nożem. Piec 50 minut. Po upieczeniu ciasto jest miękkie i może się "ruszać".
-
Przed wyjęciem z formy ciasto należy wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Komentarze do przepisu (3)

gochna55 30 października 2016Zgłoś do usunięcia
Coś nowego. I plagiacik będzie w mojej kuchni,2 Kto głosował? | Odpowiedz

embepe13 25 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Fajne, taki zakalec po niemiecku :)26 Kto głosował? | Odpowiedz

etui 21 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Ciekawe to ciasto, muszę wypróbować.6 Kto głosował? | Odpowiedz