Do góry

Desery Przepis na:

Magiczne ciasto

Magiczne ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 2196

Dodano:

Odsłon: 64551

Przepis pochodzi z książki "Zauberkuchen", czyli magiczne ciasto. Proste w wykonaniu, a efekt przeszedł moje oczekiwania. Podczas pieczenia z jednego ciasta robią się trzy warstwy: biszkopt, krem i budyń. Genialne, a smak powala. Miałam za dużą formę i wyszło trochę płaskie, ale wypiek w pełni udany.

Składniki

  • 2 laski wanilii
  • 500ml mleka
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka wody
  • 125g masła
  • 110g mąki
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Silikonową formę o śr. 24cm wysmarować masłem (lub normalną stalową wyłożyć papierem do pieczenia). Laski wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Mleko podgrzać z ziarenkami i pustą laską wanilii. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej godzinę.

  2. Piekarnik podgrzać do 150 stopni, grzanie góra-dół, termoobieg nie jest wskazany. Białka oddzielić od żółtek.

  3. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym oraz wodą ubić na białą masę.

  4. Masło rozpuścić i dodać do masy jajecznej.

  5. Dodać mąkę i sól, ubijać kilka minut trzepaczką rózgową. Puste laski wanilii wyciągnąć z mleka. Stopniowo dodawać mleko cały czas silnie ubijając masę. Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem.

  6. Ciasto przelać do formy, poweirzchnię wygładzić nożem. Piec 50 minut. Po upieczeniu ciasto jest miękkie i może się "ruszać".

  7. Przed wyjęciem z formy ciasto należy wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń