Do góry

Przekąski Przepis na:

Makaron z sosem orzechowo-lazurowym

Makaron z sosem orzechowo-lazurowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1676

Dodano:

Odsłon: 32161

Szybkie ale wykwintne danie :)

Składniki

  • ulubiony makaron, porcja dla dwóch osób
  • niebieski ser lazur, 100 g
  • śmietanka do zup i sosów 12%, 2-3 łyżki
  • garstka ulubionych orzechów
  • pieprz, gałka muszkatałowa
  • ew. sól
  • natka pietruszki do przybrania
  • łyżka masła
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente.

  2. Do rondelka wlać śmietankę, dodać masło, podgrzać. Dodać pokruszony ser lazur. Ciągle mieszając gotować, aż ser się rozpuści i nabierze aksamitnej konsystencji. Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem i gałką muszkatałową, ewentualnie solą (ale należy uważać, gdyż ser jest słony). Dodać większą część orzechów.

  3. Odcedzić makaron - nie przelewać. Makaron można wrzucić do sosu i wymieszać albo nakładać do miseczek i polać sosem. Po wierzchu posypać resztą pokruszonego sera i orzechami, przybrać natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 02 lutego 2012 Jestem zafascynowana - koniecznie do zrobienia - na razie do ulubionych.Pozdrawiam

29 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lukrowababeczka 07 grudnia 2011 witam danie pyszne. Mam tylko pytanie gdzie mogę kupic takie piekne miseczki??

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 16 czerwca 2011 zainspirowana tym przepisem ostatnio jak robiłam 'serowy' sos wrzuciłam garść posiekanych orzechów włoskich.. rewelacja ! :) pozdrawiam

28 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 14 czerwca 2011 Ser Lazur to ser powstały z mleka krowiego, miąsz raczej plastyczny, kruchy, z niebieskim żyłkami pleśni, o zapachu plesniowo - grzybowym, jeśli miałabym go porównać do serów wymienionych przez Ciebie to myślę, że bliżej mu do Gorgonzoli. Ale myślę również, że jeśli lubisz sery to warto poeksperymentować z jego różnymi gatunkami.

28 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolada51 14 czerwca 2011 Prawdę powiedziawszy, zaintrygowal mnie tytuł: "...ze sosem orzechowo-lazurowym". Jako, że już jakiś czas mieszkam poza Polską, odczytałem go jako "sos orzechowo-błękitny", przyczym orzechy są dodatkiem smakowym, a błękit barwą... Ciekaw jestem, czy temu serowi "Lazur" jest bliżej do sera "Roquefort" (ser pleśniowy, stały, owczy), czy do "Gargonzoli" (ser pleśniowy, półstały, krowi) ... Różnica? Zasadnicza... W smaku...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń