Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem

Autor: FitSweet

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 600

Dodano: 18.05.2017

Odsłon: 2536

Szukasz pomysłu na obiad w niespełna 30 minut? Porcja makaronu z rybą uwieńczona włoskimi dodatkami to prosty sposób na szybki, zdrowy, smaczny, aromatyczny obiad w śródziemnomorskim stylu. Wielokrotnie ratuje mnie z opresji, gdy czasu niewiele, w lodówce pusto, a w brzuchu burczy. Dodatkowo to idalna propozycja na pyszny obiad ze znajomymi, w której zasmakuje chyba każdy.

Składniki

  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 1 puszka (180 g) tuńczyka w sosie własnym
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 garść liści świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 200 g makaronu spaghetti
  • parmezan do podania
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

    2) Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać i delikatnie zeszklić na rozgrzanej patelni z oliwą.

    3) Dodać pomidory, doprawić solą oraz pieprzem i gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje.

    4) Dodać odsączonego tuńczyka, posiekane listki bazylii oraz tymianek i wymieszać (w razie potrzeby dodać jeszcze soli lub pieprzu).

    5) Na koniec dorzucić ugotowany makaron i połączyć z sosem.

    6) Podawać posypane startym parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń