Do góry

Desery Przepis na:

Malinowa rozkosz

Malinowa rozkosz

Autor: HabibiChi

Przepisów i artykułów: 201 Ocena: 4178

Dodano: 15.01.2018

Odsłon: 15439

Przepyszne ciasto z chrupiąca i słodką bezą a zarazem warstwą z galaretką i malinami o lekko kwaśnym smaku powoduje że ciasto jest wyśmienite.

Składniki

  • 1 opakowanie herbatników maślanych
  • 3 galaretki malinowe
  • 400 g malin mrożonych
  • 700 ml gorącej wody
  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 białka w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Blachę o wymiarach 36x24 cm wykładamy herbatnikami. W 700 ml gorącej wody rozpuszczamy 3 opakowania galaretki - mieszamy. Wrzucamy mrożone maliny (nie rozmrażamy ich wcześniej ! dzięki temu galaretka szybko się zetnie). Po ok 15-20 min galaretka zaczyna lekko tężeć wtedy wylewamy ją na warstwę herbatników i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.

  2. Do miski wbijamy 3 białka o temperaturze pokojowej następnie ubijamy na wysokich obrotach dodając stopniowo cukier. Kiedy masa zaczyna być lśniąca i sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną. Blachę o wymiarach 36x24 smarujemy w 4 rogach masłem oraz boki formy kładziemy papier do pieczenia. Następnie wylewamy masę bezową. Pieczemy 45 minut w temperaturze 140 stopni. Po tym czasie czekamy aż beza przestygnie.

  3. W misce ubijamy śmietanę kiedy zaczyna być lekko ubita dodajemy serek mascarpone a następnie cukier puder. W szklance żelatynę zalewamy odrobioną wody i wstawiamy do mikrofali na 8 sek po tym czasie mieszamy. Masę dodajemy do szklanki a następnie całość przelewamy do kremu. Wszystko wylewamy na galaretkę a na wierch układamy przestudzoną bezę.

    WSKAZÓWKI
    * jajka koniecznie musza mieć temperaturę pokojową inaczej nie ubijemy bezy
    * maliny z galaretką muszą być lekko stężałe inaczej herbatniki popłyną nam do góry gdyż warstwa z galaretką nie będzie ciężka
    * śmietana oraz mascarpone musza być mocno schłodzone inaczej nie ubijemy śmietany

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Gosia0305 16 stycznia przecież to przepis słynnej "malinowej chmurki". Po co wydawać kasę na herbatniki kiedy z pozostałych po bezie żółtkach można zrobić ekspresowe domowe ciasto. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 15 stycznia Pycha i do tego pięknie wygląda:)Dodatkowo malinki....

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń