Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niby zwyczajna marchew a jaka wytworna. Dodatek soku pomarańczowego i miodu wyczarował z niech bardzo eleganckie danie. Ja stosuję ją najczęściej jako dodatek do drugiego dania lub po prostu jako fajna przekąska. Bo na zimo też świetnie smakuje.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12599
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1430
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13677
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5750
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12599
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1430
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13677
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5750
Składniki
Marchew obieram, przekrawam na pół w poprzek po czym kroje w słupki. Przekładam do garnka i zalewam sokiem z pomarańczy. Duszę pod przykryciem aż sok zredukuje się mocno, przynajmniej o połowę. Następnie dokładam miód, dodaję tymianek, trochę pieprzu i naprawdę małą szczyptę soli. Mieszam dokładnie tak aby marchew obtoczyła się we wszystkich składnikach.
Duszę nadal pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Jak marchew jest już lekko miękka zdejmuję pokrywkę i duszę do całkowitego zredukowania płynu. Należy pamiętać o częstym przemieszaniu marchewki aby cały czas równo była otoczona miodem z sokiem. Po uduszeniu marchew ma być miękka ale nie rozpadająca się. I już można delektować się słodko-kwaśnym smakiem :)