Do góry

Dodatki Przepis na:

Marchew pomarańczowo-miodowa

Marchew pomarańczowo-miodowa

Autor: Orionka

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 592

Dodano: 16.06.2016

Odsłon: 7313

Niby zwyczajna marchew a jaka wytworna. Dodatek soku pomarańczowego i miodu wyczarował z niech bardzo eleganckie danie. Ja stosuję ją najczęściej jako dodatek do drugiego dania lub po prostu jako fajna przekąska. Bo na zimo też świetnie smakuje.

Składniki

  • 4 duże marchewki
  • Sok wyciśnięty z 1 małej pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • Szczypta suszonego tymianku (choć myślę, że świeży byłby lepszy)
  • Sól, pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchew obieram, przekrawam na pół w poprzek po czym kroje w słupki. Przekładam do garnka i zalewam sokiem z pomarańczy. Duszę pod przykryciem aż sok zredukuje się mocno, przynajmniej o połowę. Następnie dokładam miód, dodaję tymianek, trochę pieprzu i naprawdę małą szczyptę soli. Mieszam dokładnie tak aby marchew obtoczyła się we wszystkich składnikach.

  2. Duszę nadal pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Jak marchew jest już lekko miękka zdejmuję pokrywkę i duszę do całkowitego zredukowania płynu. Należy pamiętać o częstym przemieszaniu marchewki aby cały czas równo była otoczona miodem z sokiem. Po uduszeniu marchew ma być miękka ale nie rozpadająca się.

    I już można delektować się słodko-kwaśnym smakiem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 17 czerwca 2016 Taką marchewkę uwielbiamy - świetnie smakuje, a do tego pięknie wygląda :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń