Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowane prawdziwki.

Marynowane prawdziwki.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 969 Ocena: 9226

Dodano: 29.07.2017

Odsłon: 12312

Prawdziwki marynowane w zalewie octowo grzybowej według Marioli.

Składniki

  • grzyby prawdziwki 1 kg
  • liść laurowy 4 szt.
  • ziele angielskie 12 ziarenek
  • cebula 1 szt.
  • gorczyca po pół łyżeczki na słoik 750 ml
  • sól 1 stołowa łyżka
  • ocet 1 szklanka 250 ml
  • wywar z gotowania grzybków 1 litr
  • 1 łyżka cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby wybieramy zdrowe i twarde. Czyścimy z piasku, płuczemy w kilku wodach.

  2. Obrane i dobrze wymyte grzyby, wkładamy do garnka z osoloną wodą,
    dodajemy 50 ml octu, listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy wszystko 15 minut od momentu wrzenia wody.

  3. Po czasie gotowania wyłączamy gaz i czekamy aż grzybki ostygną i opadną na dno garnka.

  4. Przygotowujemy słoiczki, do każdego na dno wkładamy po plastrze cebuli, pół łyżeczki gorczycy, 2 listki laurowe i po 6 ziaren ziela angielskiego. Grzybki delikatnie powyjmować łyżką cedzakową do jakiejś miseczki a wody z gotowania nie wylewać, zrobimy z niej zalewę octową, niech ona się ostoi. Grzybki poukładać do słoiczków tak na 3/4 pojemności słoiczka. Powkładać do każdego przyprawy z gotowania, listek laurowy ziele ang. i cebulę (na wierzch położyć plaster cebuli i liść laurowy). Teraz robimy zalewę, delikatnie łyżką (chochlą) bierzemy wywar z gotowania grzybków do naczynia w którym będziemy robić zalewę. 1 szklanka octu 4 szklanki wywaru z gotowania grzybków i 1 łyżkę cukru, dobrze mieszamy,doprawiamy do smaku i zalewamy słoiczki z grzybami tak by grzyby były zakryte zalewą. Zakręcamy słoiki. Kładziemy ściereczkę na dno garnka, wkładamy słoiczki, zalewamy gorącą wodą z kranu, jak nie ma gorącej wody w kranie to zimną zalewamy i gotujemy, od momentu wrzenia wody 15 minut. Wyjmujemy i niech stygną odwrócone do góry dnem.

    Uwaga:

    Do gotowania grzybków dodaję 50 ml octu żeby grzyby nie były
    śliskie, oraz żeby nie wygotował się pigment koloru grzybków. Do marynowania używamy twarde i zdrowe grzybki. Grzybki są
    naprawdę rewelacyjne.

  5. Gotowe, marynowane prawdziwki.

    Smacznego :)

  6. Z tego kilograma prawdziwków ususzyłam jeszcze wiązkę grzybków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń