Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie zapachniało już Świętami. Zostało nam jeszcze 6 tygodni, ale niektóre przygotowania zaczynamy właśnie teraz. I odliczamy. Dzisiaj przygotowałam nalewkę świąteczną, z bakaliami przyprawami i pomarańczą. Nalewka będzie leżakować do świąt, ale już czuję jej zapach i smak. Polecam!
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 400
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 4477
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 306
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 429
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 400
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 4477
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 306
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 429
Składniki
Cukier wsypujemy do rondelka, wlewamy szklankę wódki i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż się rozpuści (nie zagotowujemy). Zdejmujemy z palnika, po przestudzeniu wlewamy pozostały alkohol i mieszamy. Pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie kroimy na grubsze plastry. W słoiku lub innym szklanym naczyniu układamy warstwami składniki, ostatnią warstwę powinny stanowić plastry pomarańczy. Całość zalewamy alkoholem. Nalewkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4-6 tygodni w ciepłe miejsce. Następnie filtrujemy przez gazę i przelewamy do butelek. Możemy od razu spożywać lub pozwolić nalewce jeszcze "dojrzeć" przez kilka tygodni.