Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka Bożonarodzeniowa

Nalewka Bożonarodzeniowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7119

Dodano:

Odsłon: 80753

U mnie zapachniało już Świętami. Zostało nam jeszcze 6 tygodni, ale niektóre przygotowania zaczynamy właśnie teraz. I odliczamy. Dzisiaj przygotowałam nalewkę świąteczną, z bakaliami przyprawami i pomarańczą. Nalewka będzie leżakować do świąt, ale już czuję jej zapach i smak. Polecam!

Składniki

  • 500ml wódki 40%
  • 100ml spirytusu lub ciemnego rumu
  • 50g rodzynek
  • 100g suszonej żurawiny (u mnie żurawina z wiśnią)
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g daktyli bez pestek
  • 100g suszonej śliwki
  • 100g suszonych moreli
  • 5 goździków
  • kawałek laski cynamonu (lub łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1 pomarańcza
  • 100g brązowego cukru
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cukier wsypujemy do rondelka, wlewamy szklankę wódki i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż się rozpuści (nie zagotowujemy). Zdejmujemy z palnika, po przestudzeniu wlewamy pozostały alkohol i mieszamy.

    Pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie kroimy na grubsze plastry.

    W słoiku lub innym szklanym naczyniu układamy warstwami składniki, ostatnią warstwę powinny stanowić plastry pomarańczy. Całość zalewamy alkoholem. Nalewkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4-6 tygodni w ciepłe miejsce. Następnie filtrujemy przez gazę i przelewamy do butelek. Możemy od razu spożywać lub pozwolić nalewce jeszcze "dojrzeć" przez kilka tygodni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 01 grudnia 2017 Każda naleweczka świąteczna jest pycha.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Thula 05 października 2016 Wszystko wygląda fajnie, jednak niepokoją mnie dwie rzeczy. Po pierwsze podgrzewanie wódki może być niebezpieczne, no i pozbawia ją procentów (można zrobić syrop cukrowy z wodą). Po drugie wracając do utraty procentów jak można nalewkę nakrywać ściereczką na 4-6 tygodni? No chyba, że ma to być bezalkoholowe...

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Garfield 04 marca 2016 Zrobiłam na początku grudnia i na święta nalewka była dobra, ale szału nie było. Odstawiłam więc do kąta i zapomniałam. Przypadkiem odkryłam na nowo na początku marca i... nalewka dobra, ale pal licho nalewkę, owocki to można garściami wyjadać. W przyszłym roku wstawiam we wrześniu i to z podwójnej porcji!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

noram 28 listopada 2013 Nalewka wstawiona - teraz aby tylko doczekać świąt ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewusik 26 listopada 2013 Musi być wspaniała, jutro zabieram się za przygotowanie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jola73 26 listopada 2013 o matulu ale muszą być delicje :)no nic trzeba iść na zakupy :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Agentka 25 listopada 2013 Przeczytane , kupione i zalane.
Z doświadczenia wiem iż takie ,,specyfiki" świetnie smakują na święta a na nartach jeszcze bardziej. Śnieżne pozdrowienia dla autora polecam również ,,bzdziankę" czyli nalewkę z kwiatów bzu.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 16 listopada 2013 Świetne ,ale ja powstrzymam się od rumu :) hehe

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 16 listopada 2013 Jeszcze nie próbowałam takiej nalewki, ale na fotce wygląda świetnie

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 15 listopada 2013 Super, również z wielką chęcią wykorzystam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń