Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki małosolne.

Ogórki małosolne.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1071 Ocena: 11307

Dodano:

Odsłon: 9139

Pierwsze ogórki zawsze smakują i to takie lekko ukiszone, po 24 godzinach kiszenia.

Składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 łyżka soli kamiennej zwykłej
  • łodygi kopru
  • mała główka czosnku świeżego
  • kawałek pokrojonego w plasterki chrzanu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie myjemy i układamy w słoju, na przemian, warstwa ogórków parę łodyg kopru, chrzanu i czosnek (ja kroję w plastry całą główkę czosnku).

  2. W garnczku w 0,5 litra wody rozpuszczam 1 łyżkę stołową soli i zaparzam 2 garście suszonych łodyg kopru, próbuję smak, studzę i zalewam ogórki, zakręcam słój. Po 24 godzinach już są dobre, niektórzy dłużej czekają. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń