Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki małosolne (pikantne)

Ogórki małosolne (pikantne)

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4245

Dodano:

Odsłon: 10582

To już ostatnie tego lata ;( Postanowiłam więc dać czadu i dodać "nieco" więcej chrzanu niż zwykle.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy i osuszamy. Obieramy ząbki czosnku i korzeń chrzanu. Chrzan kroimy w nieduże kawałki. Na dnie słoika układamy połowę kopru, czosnku i chrzanu, ciasno wkładamy ogórki, kolejna warstwę czosnku i chrzanu, resztę ogórków i po bokach upychamy resztę kopru.

  2. Wodę z sola zagotowujemy i przestudzamy. Zalewamy ogórki tak, żeby całość była zakryta. Przykrywamy wieczkiem, albo talerzykiem, odstawiamy i czekamy ;)

  3. Jak dla mnie najlepsze są po ok. 48 godzinach. Uwaga: z ta ilością chrzanu im dłużej stoją tym są bardziej pikantne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 08 września 2012 Dzięki wszystkim za miłe komentarze... aż mi się humor poprawił :) Pozdrawiam wszystkich :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 08 września 2012 Uwielbiamy takie ogóreczki!Tak,tak Kurko......kusisz,oj kusisz:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 08 września 2012 Och Kurko,chyba mnie skręci :)) Ty kusicielko i gdzie ja teraz dostanę takie ogóraski???Pzdrawiam:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 07 września 2012 Piękny widok dla oczu i ten zapach.... - dociera do mnie z daleka ....masz rację trzeba zrobić

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń