Do góry

Przekąski Przepis na:

ogórki małosolne po rosyjsku (bez wody)

Przepis dnia 2019-06-11
ogórki małosolne po rosyjsku (bez wody)

Autor:

Przepisów i artykułów: 503 Ocena: 17198

Dodano:

Odsłon: 9468

.ten sposób przygotowywania ogórków małosolnych wywodzi się z Rosji. Korciło mnie już w ubiegłym roku żeby je zrobić. Ogóreczki są pyszne, chrupiące, zachowują zielony kolor i smakują tak samo ja zrobione sposobem tradycyjnym w zalewie. Jeśli jeszcze nie robiliście to koniecznie wypróbujcie...

Składniki

  • 1 kg ogórków
  • 2-3 baldachy + łodyga z wyrośniętego kopru
  • kawałek korzenia chrzanu ok 5cm
  • liść chrzanu
  • 2-3 liście czarnej porzeczki ( nie są konieczne)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 płaska łyżka soli
  • worek foliowy zamykany strunowo o pojemności 3-4l
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. ogórki myjemy, osuszamy ręcznikiem i obcinamy im dupki z obu stron. Chrzan, czosnek obieramy i kroimy w słupki. Koper też łamiemy na kilka kawałków ażeby łzawiej nam się w woreczku zmieścił.

  2. Wszystko wkładamy do woreczka, wsypujemy sól i gorczycę. Zamykamy szczelnie worek i potrząsamy aby się wszystko dobrze wymieszało.

  3. Wkładamy do lodówki na 4 godziny, po tym czasie wyjmujemy na blat i w temperaturze pokojowej (nie otwierając!) pozostawiamy na 20 godzin. Po tym czasie ogórki są gotowe do jedzenia...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 11 czerwca Czytałem o tym przepisie wiele razy ale jakoś mnie nie przekonywał. Skoro poleca go taka kucharka to koniecznie muszę wypróbować. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 09 czerwca Mnie też te ogórki korciły już w zeszłym roku,będę musiała też zrobić :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń