Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2665
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 258
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2611
Sos przygotowany z brokułów, śmietany z dodatkiem szczypiorku i wędzonego łos...
Odsłon: 2047
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2665
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 258
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2611
Sos przygotowany z brokułów, śmietany z dodatkiem szczypiorku i wędzonego łos...
Odsłon: 2047
Składniki
Przygotować wszystkie składniki - umyte ogórki, oczyszczoną i pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną w plasterki papryczkę chili (nie trzeba usuwać nasion), obrany chrzan i czosnek pokrojone na mniejsze kawałki, pokrojone pędy kopru na mniejsze kawałki (aby zmieściły się do naczynia).
Wszystko układać w słoju lub glinianym naczyniu warstwami: ogórki, papryka, dodatki (czosnek, chrzan, koper, chilijka). Ostatnia warstwa to ogórki przykryte koprem. Jeżeli używamy liści chrzanu to ostatnią warstwę przykrywamy kawałkami liści.
Zalać przegotowaną, osoloną wodą. Najlepiej gorącą (nie wrzątkiem).
Przykryć pokrywką lub talerzykiem.
Poczekać 1 dzień na ogórki (jak ktoś lubi takie "świeżynki") lub 2 dni. Papryka kisi się nieco dłużej.
Jeżeli chcemy, aby takie ogóreczki zachowały się w stanie nikłego ukiszenia, na drugi lub najpóźniej trzeci dzień przełożyć do mniejszych naczyń wraz z podzielonymi przyprawami, zalać je ich "własną" wodą i przykryte schować do lodówki. Tak przechowane pozostają małosolnymi około 1,5 tygodnia.
Smacznego.