Do góry

Przekąski Przepis na:

Ogórki małosolne z papryką

Ogórki małosolne z papryką

Autor: Hesia

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 232

Dodano: 27.09.2012

Odsłon: 5595

Inne, smaczne, kolorowe.

Składniki

  • ogóreczki do kiszenia, 2 kg
  • papryka świeża kolorowa, 4 strąki
  • papryczka chili, 1/2 strączka
  • koper do kiszenia (cały bez korzenia), 1 - 2 pęczków
  • chrzan korzeń (wczesnym latem może być też liść), wedle uznania
  • czosnek, 1 główka
  • 2 l wody, 2 łyżki stołowe soli
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować wszystkie składniki - umyte ogórki, oczyszczoną i pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną w plasterki papryczkę chili (nie trzeba usuwać nasion), obrany chrzan i czosnek pokrojone na mniejsze kawałki, pokrojone pędy kopru na mniejsze kawałki (aby zmieściły się do naczynia).

  2. Wszystko układać w słoju lub glinianym naczyniu warstwami: ogórki, papryka, dodatki (czosnek, chrzan, koper, chilijka). Ostatnia warstwa to ogórki przykryte koprem. Jeżeli używamy liści chrzanu to ostatnią warstwę przykrywamy kawałkami liści.

  3. Zalać przegotowaną, osoloną wodą. Najlepiej gorącą (nie wrzątkiem).

  4. Przykryć pokrywką lub talerzykiem.

  5. Poczekać 1 dzień na ogórki (jak ktoś lubi takie "świeżynki") lub 2 dni. Papryka kisi się nieco dłużej.

  6. Jeżeli chcemy, aby takie ogóreczki zachowały się w stanie nikłego ukiszenia, na drugi lub najpóźniej trzeci dzień przełożyć do mniejszych naczyń wraz z podzielonymi przyprawami, zalać je ich "własną" wodą i przykryte schować do lodówki. Tak przechowane pozostają małosolnymi około 1,5 tygodnia.

  7. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń