Do góry

Desery Przepis na:

Panna cotta

Panna cotta

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 461

Dodano:

Odsłon: 18525

Kremowy i elegancki deser waniliowo-karmelowy.

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wanilię przekroić wzdłuż i wydrążyć ziarenka.

  2. Do małego lub średniego garnka wlać śmietankę i mleko. Dodać ziarenka, laskę wanilii i cukier puder. Podgrzewać na małym ogniu aż do zagotowania.

  3. Wyłowić laskę wanilii.

  4. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i mieszać energicznie do wymieszania składników(ok 2 min).

  5. Płynną panna cottę rozlać do 6 małych foremek (na duże muffiny) lub do jednej dużej ceramicznej. Odstawić do wystudzenia a następnie umieścić w lodówce na ok 4h (po prostu do momentu aż się zetnie).

  6. Przy wyjmowaniu panna cotty z foremek należy zamoczyć je w gorącej wodzie na 6-7 sekund, następnie odwrócić do góry nogami i zsunąć na talerz.

  7. Ozdobić karmelem i malinami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma82 11 sierpnia 2012 Nigdy nie robiłam, ale po przeczytaniu przepisu już go lubię i czuję ten smak:)Oczywiście wypróbuję i dodaję do ulubionych:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń