Do góry

Przetwory Przepis na:

Papryka w miodzie

Papryka w miodzie

Autor: awepa

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 148

Dodano: 17.10.2012

Odsłon: 18567

Bardzo smaczne:-)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pokroić papryki, usunąć gniazda nasienne i dokładnie opłukać. Pokrojone papryki wrzucić do wrzątku i gotować ok. 5 min. Następnie odcedzić i ostudzić.

  2. W drugim garnku przygotować zalewę. Wlać wodę, ocet, cukier, miód, sól i zagotować. Od czasu do czasu zamieszać, aby miód i cukier dobrze się rozpuściły, po czym ostudzić.

  3. Do każdego słoika (ja używam słoików o pojemności ok. 500ml) włożyć po 2 ząbki czosnku, 2 goździki, ziele angielskie (ja wkładam 2 kuleczki), kilka ziarenek pieprzu (ja używam kolorowego), kilka-kilkanaście ziarenek gorczycy (ja biorę tak na czubku łyżeczki), listek laurowy oraz gałązkę świeżego rozmarynu. Na to układam paski papryki i zalewam ostudzoną zalewą. Na wierzch każdego słoika wlać pół łyżeczki oliwy i dobrze zakręcić.

  4. Słoiki pasteryzować ok.20min począwszy od chwili, gdy woda zacznie wrzeć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

awepa 13 lutego 2013 Ja też nie przepadałam za marynowaną papryką (tą "zwykłą") , ale tą uwielbiam :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

DoprawioneF 13 lutego 2013 nigdy nie przepadałam za marynowaną papryką... może wreszcie się do niej przekonam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

awepa 12 lutego 2013 To prawda są pyszne, ja żałuję,że tak mało słoików zrobiłam ( tylko ok.30),bo już mi prawie nic nie zostało.Cała rodzinka się zajadała. W tym roku zrobię duuużo więcej :-) Pozdrawiam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 11 lutego 2013 a ja tyle sie naszukałam tego przepisu, jest styczeń, a ja znalazłam :))), ale to nic, będzie na nowy sezon, znajoma mnie poczęstowała kiedyś i do teraz pamiętam ten wspaniały smak, a znajoma to d..pa wołowa, tez dostała od kogos, ale nie miała namiarów na tę osobę :DDD, a tu proszę, zabieram do ulubionych ! :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

USMIECH 21 października 2012 Awepa, a wiesz , że masz rację z tym układaniem :) Na pewno taką sparzoną łatwiej układać. Człowiek się jednak całe życie uczy :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

awepa 21 października 2012 Nie trzeba gotować papryki przed włożeniem do słoików:-), ja obgotowuję ją tylko kilka minut,żeby była bardziej sprężysta i nie łamała się podczas wkładania do słoików (ale to nie jest konieczne:-) Pozdrawiam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

USMIECH 21 października 2012 Z miodem jeszcze nie próbowałam , czas to zmienić Nigdy też nie gotuję papryki przed włożeniem do słoików i pewnie przy tym zostanę. Co nie zmienia faktu że papryka zapowiada się apetycznie :) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

awepa 20 października 2012 Gosia15s i Maudie dziękuję za komentarze:) również pozdrawiam :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

awepa 19 października 2012 Pani mala_black a dlaczego nonsens?? Próbowała Pani tego ?? Nie ? Więc co Pani o tym może wiedzieć...!!! A oliwy jest tylko pół MAŁEJ ŁYŻECZKI czyli bardzo mało jak na słoik 500ml prawda...Uwielbiam takich ludzi co krytykują zanim spróbują !!! POZDRAWIAM!!!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń