Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe paszteciki z wyrazistym nadzieniem szpinakowo-serowym świetnie smakują na ciepło i na zimno.
Przepis dnia
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 5433
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 84
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 179
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 962
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 259
Przepis dnia
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 5433
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 84
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 179
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 962
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 259
Składniki
Farsz: Czosnek przecisnąć przez praskę i krótko podsmażyć na oleju. Zamrożony szpinak dołożyć do czosnku i dusić do całkowitego rozmrożenia. Do szpinaku dodać pokrojoną w kostkę fetę i smażyć całość przez kilka minut, często mieszając. Na koniec dodać bułkę tartą i doprawić farsz solą oraz pieprzem.
Ciasto: Masło rozpuścić i wystudzić. Drożdże wymieszać z przesianą mąką, solą i cukrem, a następnie dodać ciepłe mleko oraz żółtka i ponownie, dokładnie wymieszać. Wlać przestudzone masło i mieszać masę łyżką do uzyskania jednolitego ciasta. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta, na ok. 60-90 minut.
Po upływie tego czasu zamieszać ciasto, wyłożyć je na stolnicę obficie posypaną mąką i wyrabiać aż będzie gładkie i przestanie kleić się do rąk. Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm i pokroić na trzy pasy, wzdłuż dłuższego brzegu.
Na każdy pas nałożyć wystudzony farsz, zostawiając nieco odstępu od krawędzi. Jeden z dłuższych brzegów każdego pasa posmarować lekko rozmieszanym białkiem.
Złożyć pasy wzdłuż dłuższych brzegów, zawijając jeden brzeg na drugi i pociąć uzyskane roladki na kawałki o szerokości ok. 3-4 cm.
Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut. Po lekkim wyrośnięciu posmarować paszteciki białkiem, i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.