Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały i bardzo prosty pasztet rybny nie tylko na wigilijny stół. Smakuje zawsze, ale prezentuje się lepiej jeśli zastosujemy ryby w różnych kolorach. U mnie raki rzeczne są bardzo popularne i są dostępne w każdym sklepie rybnym, ale można także użyć krewetek lub nawet z nich całkiem zrezygnować. Można także użyć foremek o innych kształtach i dowolnie ułożyć warstwy - w tym wypadku fantazja nie zna granic.
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 130
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 168
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 20
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 66
Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...
Odsłon: 26
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 130
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 168
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 20
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 66
Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...
Odsłon: 26
Składniki
Posiekac filet z lososia i zblendowac z 1 bialkiem i odrobina smietany. Tak samo postepowac z filetem okonia, a nastepnie wlozyc dwie masy do lodówki na 30 minut. Ponownie zblendowac dodajac 2 lyzki smietany do kazdej masy i powtórzyć tak 3 razy, aż 500 g masy rybnej bedzie zawierac około 200 ml smietany. Jeśli smietana zostanie dodana od razu, wówczas masa nie bedzie kremowa po upieczeniu. Obydwie masy doprawiamy sola i pieprzem, do bialej dodajemy jeszcze koper. Natluszczona foremke wykladamy pistacjami i plastrami wedzonego lososia i wkladamy do niej kolejne warstwy rybne wg. uznania, srodkowa warstwe wypelniamy miesem raków lub krewetkami. Piec w kapieli wodnej w piekarniku (160° C) przez ok.60 minut. Po wyjeciu przycisnac wierzch deseczka z ciezarem az do nastepnego dnia, aby paszet pozostal zwarty.
Podawac na zimno. lub lekko cieply.
Inna wersja z innej foremki.