Do góry

Przekąski Przepis na:

pasztet sojowy

Przepis dnia 2011-12-17
pasztet sojowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 434

Dodano:

Odsłon: 6978

fajna i smaczna alternatywa mięsa dla wegetarian i nie tylko

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Soję wypłukać, zalać sporą ilością wody, zostawić na noc - ugotować do miękkości ok 2 godzin w zależności od soi - wodę w której gotuje się soja trzeba dolewać no i od czasu do czasu trzeba podmieszać

  2. Jak soja jest już prawie miękka dodać obraną marchew i gotować do miękkości

  3. Zostawić wszystko do ostygnięcia

  4. jeżeli używamy maszynki do mielenia to przekręcić soję 3-4 razy przez małe sitko, ja używam malaksera dlatego miksuje wszystko razem

  5. do soji dodać jajka, czosnek (jak nie miksujecie to czosnek przecisnąć przez praskę) i pozostałe składniki. Jeżeli masa jest za sztywna dolać troszkę wody z gotowania soji - dosmaczyć

  6. Keksówkę wyłożyć folią aluminiową ale tak żeby troszkę ta folia wystawała, nałożyć przygotowaną soję - dobrze podociskać - ja na masie dodatkowo kładę 2-3 cienkie plasterki masła, kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego. Wszystko przykryć "pokrywką" z folii alumiowej

  7. Piec 180 stopniach C. Po 45 minutach zdjąc tą pokrywkę z folii i piec jeszcze 15 min. Wyjąć gotowy pasztet z piekarnika i odstawić aż wystygnie, po czym wyjąć z formy

  8. Ja robię go do kanapek - a na święta fajnie smakuje z sosem tatarskim własnej roboty

  9. Czas przygotowania nie uwzględnia moczenia i gotowania soji

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń