Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasztet z królika z żurkiem

Pasztet z królika z żurkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1027

Dodano:

Odsłon: 2372

Domowy pasztet z królika z dodatkiem papryki w glazurze z żurku. Pasztet jest delikatny, dodałam do niego warzywa z którymi się gotowało mięso. Na wielkanocnym stole będzie idealnie pasował i wybornie smakował.

Składniki

  • pasztet: 50 dkg boczku surowego
  • 1/2 tuszki królika
  • 30 dkg wątróbki drobiowej albo z królika
  • 2 marchewki
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 1/3 selera korzenia
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 ziela angielskie
  • 3 ziarna jałowca
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • papryka słodka
  • 1 bułka czerstwa
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • olej rzepakowym
  • glazura: 1 opakowanie zupy żurek
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • natka pietruszki
  • 2 jajka ugotowane
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Warzywa wszystkie obieram i dokładnie myję. Do garnka przekładam umyte mięso bez wątróbki, dodaje warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, łyżeczkę soli i wlewam wody tyle żeby przykryła mięso. Gotuje na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie około półtorej godziny. Pod koniec dodaję wątróbkę i gotuję jeszcze 10 minut. Mięso i warzywa wykładam na talerz żeby ostygły. Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną cebulę.

    Mięso obieram z kości i mielę maszynką razem z warzywami ugotowanymi za wyjątkiem pory, ją odkładam i cebulę też mielę. Bułkę namaczam w mleku, jak zmięknie odciskam z nadmiaru mleka i dodaję do mięsa, wbijam jajka, dodaję sól, pieprz, paprykę słodką, gałkę muszkatołową, jedną szklankę wywaru w którym mięso się gotowało. Formę keksówkę 25 cm na 12 wykładam papierem, wylewam połowę farszu, posypuje papryką czerwoną i dodaje pozostały farsz. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam na 50 minut do piekarnika. Pasztet wkładam do lodówki na noc jak ostygnie.



    Na drugi dzień wyjmuje z formy i zdejmuje papier.



  2. Glazura:

    Opakowanie żurku i majeranek rozprowadzam w 500 ml wody zimnej i zagotowuję. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w gorącym żurku. Odstawiam do schłodzenia.

    Do keksówki w której piekł się pasztet wylewam 1/4 żurku i wstawiam do lodówki do stężenia. Na galaretkę żurkową wysypuję pokrojoną natkę, wlewam kilka łyżek płynnej zupy i wkładam pasztet do formy. Resztę zupy wylewam na boki i górę pasztetu. Wkładam do lodówki do stężenia. Po wyjęciu z lodówki obkrawam nożem na około, i zanurzam na kilka sekund dno foremki do gorącej wody żeby pasztet lepiej wyszedł. Przewracam na deskę i sam wyjdzie. Przed podaniem dekoruję natką i jajkami ugotowanymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń