Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwintesencja bazyliowego smaku
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3173
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 201
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 956
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3098
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3173
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 201
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 956
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3098
Składniki
Wszystkie składniki zmiksować na gładki sos. Przełożyć do naczynia i zalać oliwą, dbając o to, by warstewka oliwy zawsze przykrywała powierzchnię pesto. W takiej formie sos powinien przetrwać w lodówce 1-2 miesiące, choć raz udało mi się przechować go aż do wiosny! Podawać z makaronem, albo jako smarowidło do grzanek i kanapek, a po rozcieńczeniu oliwą do płynnej konsystencji – do sałatek typu caprese (pomidor z mozzarellą). Można też dodawać do prowansalskiej zupy pistou, którą opisałam w innym artykule (Soupe au pistou).
Z resztek bazylii - łodyżek i kwiatów - możesz przygotować znakomity produkt uboczny - oliwę bazyliową (opisaną na blogu).