Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń z uda indyka faszerowana suszonymi pomidorami.

Przepis dnia 2018-11-01
Pieczeń z uda indyka faszerowana suszonymi pomidorami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1027

Dodano:

Odsłon: 6307

Idealna na gorąco jak i na zimno na kanapki. Polecam serdecznie.

Składniki

  • Udo z indyka ze skórą bez kości 2 szt po 1,2 kg.
  • Woda 100ml.
  • Olej 50 ml.
  • Pomidory suszone 20 szt.
  • Zioła prowansalskie 1 łyżka stołowa.
  • Papryka słodka mielona 1 łyżka stołowa.
  • Papryka ostra mielona 1 łyżka stołowa.
  • Pieprz 1/2 łyżki stołowej.
  • Sól 1 łyżka stołowa.
  • Czosnek 5 ząbków.
  • Nić kuchenna 3 m.
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marynata, do naczynia żaroodpornego wkładamy pomidory, wlewamy olej i wodę, wsypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy.
    Wkładamy do marynaty mięso i nacieramy dokładnie, pomidory suszone powinny znajdować się na samy spodzie aby wchłonęły część wody i stały się bardziej delikatne.
    Całość odstawiamy do lodówki na całą noc, bądź na kilka godzin dla niecierpliwych.
    Następnie udo kładziemy na desce skórą do dołu i nakładamy pomidory suszone i przykrywamy drugim udem, wiążemy i formujemy pieczeń.
    Pieczemy w piekarniku góra, dól 150 stopni przez 2 godziny.
    Naczynie powinno być przykryte.
    Gotowe !!!

    Idealnie smakuje na gorąco z sosem własnym i dodatkami ale również na zimno jako wędlina.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń