Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Złociste kolby kukurydzy zapiekane z masłem w curry i chili z dodatkiem sosu serowego i aromatycznej kolendry.
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 27
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 118
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 52
Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 955
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 27
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 118
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 52
Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 955
Składniki
Kukurydzę czyszczę i osuszam. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Masło roztapiam na patelni, przyprawiam solą, pieprzem, curry i chili. Na koniec dodaję kolendrę. Urywam 3 duże kawałki folii aluminiowej. Układam na nich kukurydzę i robię delikatne łódki. Smaruję i polewam dokładnie masłem. Zawijam szczelnie w folię, układam kolby w formie żaroodpornej i zapiekam 25-30 minut.
Jogurt naturalny mieszam z pesto, harissą i startym serem. Po około pół godzinie wyjmuję kukurydzę, delikatnie rozwijam folię, pozostawiając łódki i wylewam sos serowy. Zapiekam 10-15 minut.
Po około kwadransie wyjmuję ponownie naczynie z kukurydzą. Wyjmuję je z folii i układam w naczyniu. Posypuję gruboziarnistą solą i zapiekam jeszcze 10 minut. Podaję od razu, gorące.