Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone krokiety z pieczarkami

Pieczone krokiety z pieczarkami

Autor: szefowa-kuchni

Przepisów i artykułów: 356 Ocena: 5211

Dodano: 03.12.2017

Odsłon: 9945

Oto lżejsza wersja popularnych, smażonych krokietów z pieczarkami, podawanych najczęściej do barszczu. Kompozycja doskonała:). Pieczone w niczym nie ustępują smażonym.

Składniki

  • Naleśniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody gazowanej
  • 2 szklanki mleka
  • 5 jajek L
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • ...
  • Farsz:
  • 2 kg pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku
  • olej
  • ...
  • Dodatkowo:
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron.

  2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki starte na dużych oczkach tarki. Doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Dusimy do odparowania wody, pieczarki powinny być suche.

  3. Farsz nakładamy na środek naleśnika. Składamy najpierw boki a później górę i dół. Robimy tak z każdym naleśnikiem.

  4. Tak przygotowane krokiety Maczamy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut do zarumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 grudnia 2017 Mmmmmm, teraz jeszcze kubek gorącego barszczyku i dwa na początek xD
Później można pomyśleć, co dalej ;)

PYCHA :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń