Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z czereśniami lub truskawkami

Pierogi z czereśniami lub truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 404 Ocena: 4950

Dodano:

Odsłon: 209

Sezonowe pierogi z owocami.Wszyscy je lubią a najbardziej dzieci.

Składniki

  • CIASTO:
  • -1 kg. mąki -1 masło(25 dkg) miękkie -2 szklanki letniej wody
  • -2 żółtka -1 jajko (wyjdzie 140 pierogów)
  • NADZIENIE: -drylowane czereśnie albo truskawki
  • DO POLANIA:- śmietana lub sos truskawkowy
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na części,przykryć ściereczką.Brać porcjami i wałkować.Wykrawać szklanką.
    Albo jak ja, podzielić na 7 części. Brać pojedynczo, zrobić wałeczek, pokroić na 20 części.Z każdej zrobić kulkę, lekko rozwałkować. Nakładać po dwie wydrylowane czereśnie i sklejać. Można ciut pocukrować, przed sklejeniem. Ja dodałam cukier do wody.

  2. Wrzucać partiami na kipiącą posłodzoną wodę. Przemieszać i przykryć.Po wypłynięciu pierogów, garnek odkryć, przemieszać.Gotować od 7-10 min.Pierogi przelać szklanką zimnej wody. Wybrać durszlakiem, wprost na talerz, albo do miski i przemieszać z masłem. Podawać z gęstą śmietaną, albo sosem truskawkowym.Wspaniale pasuje do nich maślanka.

  3. Pierogi truskawkowe, zrobić identycznie, tylko że tu starczy po jednej truskawce, chyba że były by malutkie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń