Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z pieczarkami i soczewicą

Pierogi z pieczarkami i soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 1745

Dodano:

Odsłon: 489

Pierogi każdy lubi. Aby nie było banalnie proponuję farsz z pieczarek i zielonej soczewicy. Zapewniam, że są bardzo smaczne.

Składniki

  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 szkl. gorącej przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • Farsz:
  • 1 szkl. suchej zielonej soczewicy
  • 8-10 średnich pieczarek
  • 1 cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • Dodatkowo:
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 2-3 pieczarki
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Soczewicę namoczyć na noc i następnego dnia ugotować. Następnie zblendować. Obrane pieczarki i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zeszklić na oleju. Dodać sól, pieprz i ostrą paprykę. Połączyć z soczewicą.

  2. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól. Wlać gorącą wodę. Mieszać najpierw łyżką drewnianą. Potem zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Odłożyć na kilka minut aby odpoczęło. Potem podzielić na 2-3 kawałki i rozwałkowywać kolejno na stolnicy. W razie potrzeby podsypać nieco mąki. Wykrawać koła większą szklanką. Łyżeczką nakładać farsz i dokładnie zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie do miękkości, czyli około 10 minut. Nadmiar pierogów można zamrozić ale najpierw na jakiś czas trzeba je dać do lodówki. Wtedy w zamrażarce nie posklejają się.

  3. Na patelnię nalać olej. Dodać pokrojoną cebulę i pieczarki. Poddusić aż do miękkości warzyw.

  4. Odsączone pierogi nakładać na talerze. Polać olejem z cebulą i pieczarkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 24 kwietnia z soczewica to poezja i smak dziecinstwa, z pieczarkami musi byc jeszcze smaczniejsze! Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 23 kwietnia Pycha, musze koniecznie zrobic. I jak tu Cie nie chwalic? Dziekuje za przepis :-) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 23 kwietnia Pycha, ja kiedyś robiłam ze samą soczewicą, muszę kiedyś dodać pieczarki ;-))) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kawa-z-mlekiem 23 kwietnia Nie miałam pomysłu na obiad, a tu takie cudo :-) Super przepis! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń