Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami

Przepis dnia 2015-11-14
Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2045 Ocena: 45908

Dodano:

Odsłon: 22050

Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia". Świetna propozycja na ciepłe danie, również na zimną przekąskę.

Składniki

  • 1 podwójna pierś gęsi z kością
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • 1 łyżka smalcu z gęsi
  • 150 g suszonych śliwek
  • 2 jabłka
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso nacieramy roztartymi ziołami i przyprawami, skórę naciągamy tak, aby mięso nie było odsłonięte, przypinamy wykałaczkami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy skórą do góry, skrapiamy roztopionym tłuszczem, zrumieniamy w piekarniku (220 °C), po czym lekko skrapiamy wodą i pieczemy w temperaturze 190°C. Śliwki zalewamy gorącą wodą, gdy napęcznieją, razem z pokrojonymi w ćwiartki jabłkami dodajemy do mięsa. Pieczemy do jego miękkości, pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na kwadrans. Przed podaniem mięso oddzielamy od kości, kroimy na plasterki, dodajemy owoce i polewamy powstałym podczas pieczenia sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pesto 14 listopada 2015 Żeby ktoś nie myślał, że się niesłusznie czepiam - zdjęcie zostało zmienione ;) teraz jest super :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pesto 14 listopada 2015 Nie podałeś czasu pieczenia, a to przecież istotne. Moim zdaniem ta pierś jest zbyt surowa. Owszem, powinna być różowawa i soczysta, ale nie aż tak. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oldfork 13 listopada 2015 Gęsinę do tej pory dodawałam tylko do rosołu. Był przepyszny. Na takie danie jak Twoje chetnie bym sie skusiła. Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń