Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizza capriciosa (ciasto drożdżowe bez wyrastania)

Pizza capriciosa (ciasto drożdżowe bez wyrastania)

Autor:

Przepisów i artykułów: 414 Ocena: 6717

Dodano:

Odsłon: 3221

Capriciosa to najpopularniejsza, zaraz po maghericie pizza:). Jest w ofercie praktycznie każdej pizzeri, nie zapominajmy, że w prosty sposób możemy przygotować ją w domu! Zawsze są na niej sos pomidorowy, ser, szynka i pieczarki, w mojej wersji dodałam także czerwoną cebulę.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanka mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150g mozzarelli tartej
  • 100g szynki konserwowej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 5 dużych pieczarek
  • pieprz, bazylia, oregano, czosnek granulowany
1-2 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi.

  2. Placek smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami. Układamy kolejno: starty ser mozzarella, pokrojone: szynkę, pieczarki i cebulę.

  3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zarumienią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń