Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler

Przepis dnia 2016-02-02
Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 851 Ocena: 20069

Dodano: 28.01.2016

Odsłon: 367146

Każdy ma swój ulubiony przepis na placki. Jedni kochają chrupiące, inni delikatne i puszyste. Ja uwielbiam wszystkie! Tym razem postanowiłam przygotować je według przepisu Magdy Gessler, zaczerpniętego ze strony Smaki Życia i muszę przyznać, że są wyśmienite - prawdziwy smak ziemniaka, otulony chrupiącą koronką.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Ziemniaki mieszamy z jajkami i mąką oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie). Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodajemy do masy wraz 1 łyżką śmietany, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki podajemy z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym.

    *placki możemy smażyć na oleju lub na smalcu

    * śmietana w masie zapobiegnie jej ciemnieniu. Zamiast śmietany możemy użyć także gęstego jogurtu

    * kształt i grubość placków zależna jest od sposobu nałożenia masy oraz naszych upodobań

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fidel22 25 września śmiem wątpić czy to przepis Magdy Gessler, w Kuchennych Rewolucjach powtarzała, że nie dodaje się mąki, gdyż osłabia to smak placka, gdy jest zbyt dużo wody po starciu, można odsączyć. Trzeba pamiętać, że nie każdy ziemniak nadaje się na placki...

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosynka 01 lipca Oprocz tego do plackow mozna dodawac przerozne dodatki i i tarkowac na roznych tarkach - o drobnych ,duzych oczkach i t.d.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosynka 01 lipca Zawsze dodaje do plackow smietane (a to juz sporo lat) i mojaswietej pamieci mama tak robila. Tak samo od lat czasami dodaje garsc twarogu, ale nigdy nie mowie ze to wedlug mnie. A pani Gessler wykorzystuje znane przepisy i podaje za swoje. Zenada!!!

71 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wkzcris 03 października 2016 Tez robie takie placki tyle tylko ze bez maki,ta skrobia ktora zostaje po odsaczeniu w zupelnosci wystarcza a placki o niebo lepsze niz te z maka

46 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bromal1 03 marca 2016 Najzwyklejsze placki na świecie. Przepyszne. Ale dlaczego wg Magdy Gessler -aha wiem- żeby sprowokować kliknięcie. Odpowiedzi: 3 ▼

109 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 29 stycznia 2016 Czym różnią się placki Gessler od tradycyjnych? To dość jednoznacznie postawione pytanie. Każdy ma swój sposób na placki. Ja robiłam je zupełnie inaczej. Nie dodawałam do tej pory śmietany do farszu i zawsze robiłam je z koperkiem. Dla mnie tradycyjne, mamine placki były zupełnie inne :) Ten sposób prezentuje Magda Gessler, wypróbowałam i szczerze polecam :)

54 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jacek-eF 28 stycznia 2016 Czym się różnią placki Gessler od tradycyjnych?
Chyba tylko nazwą...
Odpowiedzi: 1 ▼

105 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 28 stycznia 2016 uwielbiam placki ziemniaczane, a Twoje wyglądają bajecznie :-) Odpowiedzi: 1 ▼

22 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tadeo_l 28 stycznia 2016 Mmmm, uwielbiam ziemniaczane z zimnym mlekiem, u mnie koniecznie smażone na smalcu. Odpowiedzi: 1 ▼

44 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń