Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe w sosie balsamico.

Polędwiczki wieprzowe w sosie balsamico.

Autor: Wiech_K

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 3814

Dodano: 04.03.2014

Odsłon: 28405

Bardzo szybkie w przyrządzeniu, aromatyczne i smakowite mięso. Danie pochodzi z Emilii - Romanii. Podane z sałatą i polane sosem z octu balsamicznego polędwiczki idealnie nadają się na niedzielny obiad.

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg)
  • 12 plastrów szynki suszonej (parmeńska, serano lub inne)
  • opakowanie sałaty (w moim przypadku mix z rukolą)
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz - do smaku
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Polędwiczki umyj, osusz dokładnie i pokrój każdą na 6 kawałków. Każdy kawałek zawiń w plaster szynki i, razie potrzeby, zepnij wykałaczką

  2. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią obrany i zgnieciony czosnek oraz gałązkę tymianku. Kiedy czosnek zacznie skwierczeć, przechyl patelnię, tak, aby cały czosnek i tymianek zanurzone były w oliwie. Smaż, aż czosnek zbrązowieje.

  3. Postaw patelnię normalnie na ogniu i włóż na nią mięso. Smaż na niedużym ogniu z każdej strony, aby mięso było delikatnie upieczone, ale w środku jeszcze lekko różowe. Dodaj do smażenia ocet balsamiczny - ostrożnie, bo szybko się karmelizuje.

  4. Wyłóż na talerze porcję sałaty, połóż usmażone mięso i polej odrobiną sosu balsamico pozostałego z pieczenia.
    Podałem do tego "torta di patate", czyli włoską odmianę naszej babki ziemniaczanej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń