Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybkie w przyrządzeniu, aromatyczne i smakowite mięso. Danie pochodzi z Emilii - Romanii. Podane z sałatą i polane sosem z octu balsamicznego polędwiczki idealnie nadają się na niedzielny obiad.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 222
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 729
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 904
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 222
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 729
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 904
Składniki
Polędwiczki umyj, osusz dokładnie i pokrój każdą na 6 kawałków. Każdy kawałek zawiń w plaster szynki i, razie potrzeby, zepnij wykałaczką
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią obrany i zgnieciony czosnek oraz gałązkę tymianku. Kiedy czosnek zacznie skwierczeć, przechyl patelnię, tak, aby cały czosnek i tymianek zanurzone były w oliwie. Smaż, aż czosnek zbrązowieje.
Postaw patelnię normalnie na ogniu i włóż na nią mięso. Smaż na niedużym ogniu z każdej strony, aby mięso było delikatnie upieczone, ale w środku jeszcze lekko różowe. Dodaj do smażenia ocet balsamiczny - ostrożnie, bo szybko się karmelizuje.
Wyłóż na talerze porcję sałaty, połóż usmażone mięso i polej odrobiną sosu balsamico pozostałego z pieczenia. Podałem do tego "torta di patate", czyli włoską odmianę naszej babki ziemniaczanej.