Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kulinarny obłęd powstał na naszych talerzach. Ogólnie to taki miks orientalny tajsko-filipińsko-jakiśtam.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 811
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11643
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 811
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11643
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Składniki
MAKARYŻ 250 g makaronu 100 g czarnego ryżu 3 łyżki octu ryżowego 3-4 łyżki oleju ryżowego 1 świeża papryczka chili 2 łyżki sezamu 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 limonka /sok, skórka/ 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki
Szynkę kroję w grube kawałki. Myję i odstawiam. Mieszam octy, sosy sojowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę i imbir. Mieszam dokładnie. Zalewam mięso i uzupełniam winem ryżowym, do pokrycia. Odstawiam na minimum godzinę. Po tym czasie mięso wyjmuję. Osuszam i obsmażam oleju z każdej strony na niewielkiej ilości. Przekładam do żeliwnego garnka. Zalewam marynatą. Uzupełniam wodą i winem ryżowym. Zagotowuję. Zmniejszam ogień. Dodaję melasę i miód. Duszę nieco ponad 2 godziny – do odparowania płynów. Mieszam co 15-20 minut. Doprawiam do smaku. Można podawać od razu – mięso jest pyszne, rozpływające się, soczyste i delikatne. Z chlebem, ryżem – czym dusza zapragnie. Ja świnkę przestudziłam i schowałam na noc do lodówki. Drugiego dnia Rozgrzewam piekarnik do 150 stopni Celsjusza z funkcją termo obiegu. Paprykę i śliwki marynowane przekładam do naczynia żaroodpornego. Nakładam mięso. Rozrzucam bambus. Zalewam niewielką ilością wina ryżowego /na dnie warstwa 2-3 mm/. Piekę 30 minut. Mieszam w połowie czasu pieczenia. Przygotowuję makaron i ryż. Ryż opłukuję. Zalewam 300 ml wrzątku i gotuję pod przykryciem do pochłonięcia całego płynu. Po ugotowaniu ryż opłukuję pod zimną wodą /na drobnym sitku/ do całkowitego przestudzenia. Zagotowuję wodę w garnku. Jak zacznie wrzeć solę i gotuję makaron około 6-7 minut. Ma być półtwardy. Przelewam zimną wodą do całkowitego przestudzenia. Odstawiam na bok. Drobno siekam chili, czosnek i natkę. Łączę je z olejem, limoną, octem i sosem sojowym. Sezam prażę na dużej patelni. Wlewam marynatę i podgrzewam. Podsmażam ryż kilka minut. Dodaję makaron i smażę do dokładnego ugrzania. Podaję z zapieczonym mięsem. Posypuję chili i natką. Dodaję limonę.