Oto prosty przepis na placki z batatów czyli słodkich ziemniaków. Szybkie w wykonaniu, smaczne i zdrowe. Nie zawierają glutenu, za to mnóstwo zdrowych składników. Idealnie smakują z rukolą i awokado
Proste placki z batatów z rukolą
Składniki
- 1/2 szklanki ugotowanych słodkich ziemniaków, zgniecionych widelcem na pure
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki kokosowej 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej olej kokosowy do smażenia
- 1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
- 1 garść świeżej rukoli
- 1 łyżka świeżych ziół do posypania placków (może być natka pietruszki i bazylia)
- (opcjonalnie) 1/4 szklanki jogurt lub śmietanki kokosowej
Składniki
- 1/2 szklanki ugotowanych słodkich ziemniaków, zgniecionych widelcem na pure
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki kokosowej 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej olej kokosowy do smażenia
- 1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
- 1 garść świeżej rukoli
- 1 łyżka świeżych ziół do posypania placków (może być natka pietruszki i bazylia)
- (opcjonalnie) 1/4 szklanki jogurt lub śmietanki kokosowej

Etapy przygotowania
Ugotuj batata, zgnieć go widelcem na pure. Do miski włóż pure z batatów, dodaj roztrzepane jajka, mąkę kokosową i przyprawy. Wymieszaj dokładnie na ciasto. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i łyżką nałóż porcję ciasta na placki. Smaż aż pęcherzyki powietrza pokażą się na placku, następnie, przewróć placka na drugą stronę i smaż aż lekko się zrumieni. Powtórz tę samą czynność z pozostałym ciastem. Jeśli używasz jogurtu lub śmietankę kokosowa przełóż ją do kubeczka, dodaj posiekane zioła. Awokado przekrój na pół, wyjmuj pestkę i nożem, jeszcze w skórce, pokrój w kostkę. Na porcje placków wyłóż rukolę, polej śmietanką kokosową i dodaj awokado. SMACZNEGO
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 576

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 32714

Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 750
Ostatnio komentowane przepisy

Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 576

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 32714

Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 750



Składniki
- 1/2 szklanki ugotowanych słodkich ziemniaków, zgniecionych widelcem na pure
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki kokosowej 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej olej kokosowy do smażenia
- 1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
- 1 garść świeżej rukoli
- 1 łyżka świeżych ziół do posypania placków (może być natka pietruszki i bazylia)
- (opcjonalnie) 1/4 szklanki jogurt lub śmietanki kokosowej
Ugotuj batata, zgnieć go widelcem na pure. Do miski włóż pure z batatów, dodaj roztrzepane jajka, mąkę kokosową i przyprawy. Wymieszaj dokładnie na ciasto. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i łyżką nałóż porcję ciasta na placki. Smaż aż pęcherzyki powietrza pokażą się na placku, następnie, przewróć placka na drugą stronę i smaż aż lekko się zrumieni. Powtórz tę samą czynność z pozostałym ciastem. Jeśli używasz jogurtu lub śmietankę kokosowa przełóż ją do kubeczka, dodaj posiekane zioła. Awokado przekrój na pół, wyjmuj pestkę i nożem, jeszcze w skórce, pokrój w kostkę. Na porcje placków wyłóż rukolę, polej śmietanką kokosową i dodaj awokado. SMACZNEGO