Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W upalne południe trzeba coś zjeść, ale nie bardzo mamy ochotę na coś konkretnego, a na pewno nie wchodzi w grę duży posiłek. Przygotowałem więc talerz przekąsek, podawany w każdej restauracji i konobie jak wybrzeże długie. Tu zwany rapski taler.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9598
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1108
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 219
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20900
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9598
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1108
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 219
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20900
Składniki
Takie pomidory jak ten, na zdjęciu obok, pół kilo sztuka, słodkie jak miód, mięsiste – można je jeść bez opamiętania.
Do takiego lunchu obowiązkowo chleb – jest ich tu bardzo duży wybór, ale największym powodzeniem cieszy się białe pieczywo – bjeli kruh, bagietki kukurydziane – bageta s kukuruzom, ciabata; mnie bardzo smakuje slanac – paluch drożdżowy polany gęstą solanką jak lukrem (na zdjęciu). I oczywiście oliwa do maczania chleba – bez tego nie ma tu posiłku.
I jeszcze jedno „oczywiście” – wino!