Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, upały zadomowiły się już u nas na dobre, więc chciałabym zaproponować coś na ochłodzenie i orzeźwienie. Polecam do tego pyszną domową lemoniadę z ananasem, jest bardzo smaczna i orzeźwiająca.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10658
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4789
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 893
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9082
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1341
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10658
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4789
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 893
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9082
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1341
Składniki
Do rondelka przekładam cukier, dodaję szklankę wody, mieszam i zagotowuję. Po zagotowaniu wodę odstawiam do wystudzenia. Ananasa obieram, wycinam gniazda nasienne, usuwam rdzeń, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do pojemnika. Dodaję łyżeczkę cynamonu, szklankę wody (dzięki wodzie będzie łatwiej przecedzić ananasa) i rozdrabniam blenderem. Następnie rozdrobniony ananas przecedzam przez sitko, tak aby na sicie pozostały tylko włókna z ananasa. Z cytryn wyciskam sok i również przecedzam przez sitko, aby żadna mała pestka nie trafiła do lemoniady. Dodaję wodę, wystudzoną wodę z cukrem i dokładnie mieszam – lemoniada jest gotowa. Lemoniadę podaję dobrze schłodzoną lub z kostkami lodu. Życzę przyjemnego orzeźwienia i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa