Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z pokrzywami i groszkiem

Risotto z pokrzywami i groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 246 Ocena: 2157

Dodano:

Odsłon: 261

Risotto jest jednym z naszych ulubionych dań, a skoro w maju króluje parząca piękność – przygotowałam risotto z pokrzywami i zielonym groszkiem.

Składniki

  • 1 cebula lub 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 220 g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli)
  • skórka otarta z 1 cytryny + około 1 łyżki soku
  • 800-850 ml bulionu warzywnego
  • 1,5 szklanki mrożonego groszku (około 150 g)
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • około 100 g młodych listków pokrzywy – dwie duże garście
  • łyżka świeżego masła
  • sól, pieprz do smaku
  • garść świeżo startego sera pecorino, parmezanu lub podobnego
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Bulion zagotuj i pozostaw w rondlu na najmniejszym ogniu, by cały czas był gorący. Cebulę (szalotkę) poszatkuj w drobną kosteczkę, posiekaj także lub zmiażdż ząbek czosnku. Oliwę rozgrzej w dużym rondlu i uduś na niej cebulę z czosnkiem (ok. 4-5 minut), nie dopuszczając do zrumienienia. Następnie dodaj ryż oraz otartą skórkę z cytryny, wymieszaj i smaż przez około 2-3 minuty na wolnym ogniu, ciągle mieszając.

  2. Dodaj 2 chochelki bulionu i gotuj na średnim ogniu, regularnie mieszając ryż drewnianą łyżką. Za każdym razem, gdy ryż wchłonie już większość płynu, dolej kolejną chochlę wywaru i dalej gotuj, mieszając.
    W międzyczasie dokładnie opłucz, osusz i drobno posiekaj listki pokrzywy.

  3. Po ok. 15 minutach gotowania sprawdź stopień ugotowania ryżu (ma być lekko miękki, jednak nie rozgotowany). Dodaj groszek i wino, wymieszaj i po około 2-3 minutach, gdy konsystencja ryżu jest już odpowiednia, a ziarna wchłoną wino (zazwyczaj po około 18 minutach), zdejmij rondel z ognia. Dodaj poszatkowane pokrzywy, surowe, świeże masło, starty ser oraz odrobinę soku z cytryny dla zaostrzenia smaku.

  4. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie – w razie potrzeby – solą. Przed podaniem dodatkowo możesz posypać startym serem pecorino (parmezanem).

  5. Risotto z pokrzywami (jak i każde inne) powinno odpocząć 2-3 minuty, ale zaraz potem trzeba je podać. Złota zasada głosi, że to biesiadnicy czekają na risotto, a nie odwrotnie. Gdyby po posiłku zostało Ci trochę niezjedzonej potrawy – nie martw się, nic się nie zmarnuje. Zawsze możesz następnego dnia zrobić pyszne kotleciki z risotto z młodą pokrzywą. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń