Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto jest jednym z naszych ulubionych dań, a skoro w maju króluje parząca piękność – przygotowałam risotto z pokrzywami i zielonym groszkiem.
Czy można zrobić wegańskie kluski śląskie bez jajka? Oczywiście! Skorzystaj z...
Odsłon: 1713
Placki z kalarepy to sprytny sposób na to, aby przekształcić surowy, lekko go...
Odsłon: 7782
To już najwyższy czas na przygotowanie tego pysznego likieru bu cieszyć się s...
Odsłon: 5203
Czy można zrobić wegańskie kluski śląskie bez jajka? Oczywiście! Skorzystaj z...
Odsłon: 1713
Placki z kalarepy to sprytny sposób na to, aby przekształcić surowy, lekko go...
Odsłon: 7782
To już najwyższy czas na przygotowanie tego pysznego likieru bu cieszyć się s...
Odsłon: 5203
Składniki
Bulion zagotuj i pozostaw w rondlu na najmniejszym ogniu, by cały czas był gorący. Cebulę (szalotkę) poszatkuj w drobną kosteczkę, posiekaj także lub zmiażdż ząbek czosnku. Oliwę rozgrzej w dużym rondlu i uduś na niej cebulę z czosnkiem (ok. 4-5 minut), nie dopuszczając do zrumienienia. Następnie dodaj ryż oraz otartą skórkę z cytryny, wymieszaj i smaż przez około 2-3 minuty na wolnym ogniu, ciągle mieszając.
Dodaj 2 chochelki bulionu i gotuj na średnim ogniu, regularnie mieszając ryż drewnianą łyżką. Za każdym razem, gdy ryż wchłonie już większość płynu, dolej kolejną chochlę wywaru i dalej gotuj, mieszając. W międzyczasie dokładnie opłucz, osusz i drobno posiekaj listki pokrzywy.
Po ok. 15 minutach gotowania sprawdź stopień ugotowania ryżu (ma być lekko miękki, jednak nie rozgotowany). Dodaj groszek i wino, wymieszaj i po około 2-3 minutach, gdy konsystencja ryżu jest już odpowiednia, a ziarna wchłoną wino (zazwyczaj po około 18 minutach), zdejmij rondel z ognia. Dodaj poszatkowane pokrzywy, surowe, świeże masło, starty ser oraz odrobinę soku z cytryny dla zaostrzenia smaku.
Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie – w razie potrzeby – solą. Przed podaniem dodatkowo możesz posypać startym serem pecorino (parmezanem).
Risotto z pokrzywami (jak i każde inne) powinno odpocząć 2-3 minuty, ale zaraz potem trzeba je podać. Złota zasada głosi, że to biesiadnicy czekają na risotto, a nie odwrotnie. Gdyby po posiłku zostało Ci trochę niezjedzonej potrawy – nie martw się, nic się nie zmarnuje. Zawsze możesz następnego dnia zrobić pyszne kotleciki z risotto z młodą pokrzywą. Smacznego!