Do góry

Desery Przepis na:

Rolada migdałowo-malinowa

Rolada migdałowo-malinowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4340

Dodano:

Odsłon: 3302

Pyszna rolada składająca się z migdałowego biszkoptu oraz kremu malinowego z malinami. Rozpływa się w ustach :)

Składniki

  • Biszkopt: 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mielonych migdałów (ok. 80 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem: 200 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 g malin
  • 150 g dżemu malinowego
  • Dekoracja: 100 g białej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 łyżka dżemu malinowego
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem oraz mielone migdały i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.

  2. Krem: 100 g malin miksujemy blenderem na mus. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy mascarpone oraz cukier i miksujemy do uzyskania gładkiego i gęstego kremu (nie ubijajmy za długo bo może się zważyć). Następnie dodajemy mus malinowy i dokładnie całość miksujemy. Roladę smarujemy cienko dżemem malinowym, następnie kremem, a na kremie rozkładamy pozostałe maliny i ponownie delikatnie zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł. Gotową roladę lekko dociskamy formując ładny wałek z łączeniem na dole, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki.

  3. Dekoracja: Białą czekoladę roztapiamy na parze i dokładnie mieszamy z mlekiem. Gotową polewą dekorujemy roladę. Dżem lekko podgrzewamy, aby zrobił się bardziej płynny, przekładamy do woreczka i robimy na białej polewie esy floresy. Gotową roladę wkładamy do lodówki. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń