Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ruskie pierogi z botwinką i czerwoną borówką smakują po prostu niesamowicie. Musicie tego spróbować.
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 87
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 65
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 166
Szukasz pomysłu na szybkie, sycące i pyszne śniadanie? Tortilla z patelni to...
Odsłon: 275
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 87
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 65
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 166
Szukasz pomysłu na szybkie, sycące i pyszne śniadanie? Tortilla z patelni to...
Odsłon: 275
Składniki
Farsz: Szalotkę kroimy w kostkę i dusimy na maśle. Do zrumienionej szalotki dodajemy posiekane listki botwiny i borówki. Doprawiamy solą i chwilę dusimy. Ser i ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy uduszoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim, chipotle i gałką muszkatołową. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione letnie masło, letnie mleko/wodę, sól i śmietanę. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub dodajemy mleka/wody. Konsystencją powinno przypominać modelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykrycie, żeby nie obsychało. Farsz zawijamy w ciasto pierogowe, możemy użyć do tego foremek do pierogów. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soli. Po wypłynięciu czekamy jeszcze około 2 - 3 minut po czym wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy z wody z dodatkiem śmietany lub sosu ziołowo śmietanowego albo odsmażane z sosem sojowym.