Do góry

Dania główne Przepis na:

Ruskie pierogi z botwiną i borówką

Ruskie pierogi z botwiną i borówką

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1471

Dodano:

Odsłon: 386

Ruskie pierogi z botwinką i czerwoną borówką smakują po prostu niesamowicie. Musicie tego spróbować.

Składniki

  • farsz:
  • 0,5 kg białego sera około 1,5 kg ugotowanych ziemniaków 3 szalotki 3 łyżki masła
  • 2 łyżki czerwonej borówki garść botwiny sól morska pieprz czarny
  • roztarte ziele angielskie gałka muszkatołowa papryka chipotle w płatkach
  • ciasto: kg mąki u mnie typ 500 kostka masła ok. 20 dag
  • ok. 2 szklanek letniej wody lub mleka, w zależności ile przyjmie mąka opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany opcjonalnie sól
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Farsz:
    Szalotkę kroimy w kostkę i dusimy na maśle. Do zrumienionej szalotki dodajemy posiekane listki botwiny i borówki. Doprawiamy solą i chwilę dusimy.
    Ser i ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy uduszoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim, chipotle i gałką muszkatołową.

    Ciasto:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione letnie masło, letnie mleko/wodę, sól i śmietanę. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub dodajemy mleka/wody. Konsystencją powinno przypominać modelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykrycie, żeby nie obsychało.

    Farsz zawijamy w ciasto pierogowe, możemy użyć do tego foremek do pierogów.

    Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soli. Po wypłynięciu czekamy jeszcze około 2 - 3 minut po czym wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy z wody z dodatkiem śmietany lub sosu ziołowo śmietanowego albo odsmażane z sosem sojowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń