Do góry

Zupy Przepis na:

Rybny bulion - do wielu zastosowań.

Rybny bulion - do wielu zastosowań.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4145

Dodano:

Odsłon: 4247

Risotto z owocami morza, zupa rybna - wszystkie tego typu potrawy wymagają zastosowania bulionu. Najlepiej, żeby był rybny...

Składniki

  • Rybie głowy i inne resztki - ok. 0,5 - 1 kg
  • włoszczyzna
  • zioła i przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie (3), łyżeczka ziaren pieprzu, natka - 4 gałązki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Bulion rybny można przyrządzić niewielkim kosztem. Porcję potrzebną do potrawy wykorzystaj, a resztę możesz zawekować w słoiczkach lub zamrozić. Do następnego razu. Potrzebne będą warzywa jak na zwykły bulion - marchew, pietruszka, kawałek selera, cebula, kilka ząbków czosnku, ja dodaję jeszcze 2 łodygi selera naciowego i pomidora, oczywiście por i kilka gałązek zielonej pietruszki. Można dodać kilka gałązek lubczyku. Zioła i przyprawy to 3 - 4 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, łyżeczka ziaren pieprzu.

  2. No i oczywiście podstawa - rybie głowy, kręgosłupy i ogony. Ostatnio, kupując ryby, dostałem w prezencie duży łeb łososia - wystarczył na garnek bulionu. Jeżeli kupujesz ryby w całości i filetujesz - wszystkie niewykorzystane części można wykorzystać. Ważne, aby z głów wyciąć skrzela i oczy, ponieważ bulion może być gorzki. Rybie "szczątki" umyj dokładnie, zalej w garnku zimną wodą i zagotuj. Po zagotowaniu (jeżeli zależy Ci, aby bulion był klarowny, zdejmij pianę). Po ok. 20 minutach dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Po następnych 20 - 30 minutach dodaj zioła i przyprawy. Gotuj w sumie ok. 1,5 - 2 godzin. Przecedź przez gęste sito lub gazę. Jeżeli nie zużyjesz całości - resztę przelej do słoiczka (słoiczków) i pasteryzuj w piekarniku ok. godziny w temp. 130 stopni, przy uchylonych drzwiczkach. Tak zapasteryzowany bulion można trzymać w lodówce do kilku tygodni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

joanna78 16 października 2013 Robiłak ostatnio zupę rybną na "szczątkach" suma, którego złowił mój mąż. Była przepyszna. Warto spróbować polecam ;-D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń