Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto z owocami morza, zupa rybna - wszystkie tego typu potrawy wymagają zastosowania bulionu. Najlepiej, żeby był rybny...
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 143
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 74
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 107
Lekka zupa krem idealna na poświąteczne objedzenie ;). Ta warzywna mieszanka...
Odsłon: 59
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 54
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 143
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 74
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 107
Lekka zupa krem idealna na poświąteczne objedzenie ;). Ta warzywna mieszanka...
Odsłon: 59
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 54
Składniki
Bulion rybny można przyrządzić niewielkim kosztem. Porcję potrzebną do potrawy wykorzystaj, a resztę możesz zawekować w słoiczkach lub zamrozić. Do następnego razu. Potrzebne będą warzywa jak na zwykły bulion - marchew, pietruszka, kawałek selera, cebula, kilka ząbków czosnku, ja dodaję jeszcze 2 łodygi selera naciowego i pomidora, oczywiście por i kilka gałązek zielonej pietruszki. Można dodać kilka gałązek lubczyku. Zioła i przyprawy to 3 - 4 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, łyżeczka ziaren pieprzu.
No i oczywiście podstawa - rybie głowy, kręgosłupy i ogony. Ostatnio, kupując ryby, dostałem w prezencie duży łeb łososia - wystarczył na garnek bulionu. Jeżeli kupujesz ryby w całości i filetujesz - wszystkie niewykorzystane części można wykorzystać. Ważne, aby z głów wyciąć skrzela i oczy, ponieważ bulion może być gorzki. Rybie "szczątki" umyj dokładnie, zalej w garnku zimną wodą i zagotuj. Po zagotowaniu (jeżeli zależy Ci, aby bulion był klarowny, zdejmij pianę). Po ok. 20 minutach dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Po następnych 20 - 30 minutach dodaj zioła i przyprawy. Gotuj w sumie ok. 1,5 - 2 godzin. Przecedź przez gęste sito lub gazę. Jeżeli nie zużyjesz całości - resztę przelej do słoiczka (słoiczków) i pasteryzuj w piekarniku ok. godziny w temp. 130 stopni, przy uchylonych drzwiczkach. Tak zapasteryzowany bulion można trzymać w lodówce do kilku tygodni.