Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z młodych ziemniaków z rzodkiewkami i ogórkiem

Sałatka z młodych ziemniaków z rzodkiewkami i ogórkiem

Autor: wjosna

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 647

Dodano: 29.05.2018

Odsłon: 4969

Bardzo wiosenn sałatka z młodych ziemniaków z marynowanym w occie ogórkiem i rzodkiewkami. Świetna do dań z grilla

Składniki

  • ok. 10-15 młodych ziemniaków (zależy od wielkości, jak małe to ok 15)
  • 3 ogórki
  • pęczek rzodkiewek
  • duży pęczek koperku
  • mała cebulka
  • 6 łyżek octu ryżowego ( może być też biały ocet winny)
  • 1/3 szklanki majonezu
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, połowę koperku posiekać. W kubku wymieszać ocet z dwiema łyżeczkami soli, zalać marynatą ogórki i koperek – włożyć do torebki foliowej albo zamykanego pojemnika i marynować jeden dzień w lodówce ( można to wszystko co jakiś czas potrząsnąć i przemieszać). Następnego dnia wyciągnąć ogórki i odsączyć na sitku co najmniej godzinę.

  2. Ziemniaki ugotować w mundurkach ( ok. 25 minut). Dobrze ostudzić i pokroić w plasterki ( można zdjąć skórkę ale jak jest cienka to można zostawić).
    Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki, cebule w drobną kosteczkę, resztę koperku posiekać.
    Włożyć do miski wszystkie składniki, wymieszać jogurt, majonez, sok z cytryny i zalać składniki sałatki. Dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
    Sałatka najlepsza jest jak wszystkie składniki się przegryzą co najmniej godzinę w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń