Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspiracją dla tego pomysłu był widok mojego syna pałaszującego z dużym zadowoleniem hamburgera z konkretnym kawałkiem soczystej wołowiny z pobliskiej knajpki. Patrzyłam, jak z każdym kęsem ubywa kanapki, jak te warstwy i różne kolory znikają w ustach mojego dziecka, które całe serce wkładało w proces konsumpcji ;-). Burgery zna każdy, wielu robi je samodzielnie w domu, ale ja sama jeszcze nie widziałam przepisu na takiego ze słodkim wnętrzem. W swojej wariacji bułkę zastąpiłam ciastem francuskim , kolejne warstwy to owoce w kolorach odpowiadających odpowiednio sałacie, wołowinie, plasterkom sera, pomidorowi, piklom. Co z tego wyszło, zobaczcie sami :-)
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 191
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 2184
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4449
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 191
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 2184
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4449
Składniki
Ciasto rozwinąć, 2 różnej wielkości, ale tego samego kształtu foremkami do ciastek wykroić koła lub kwiatki (większe posłużą nam za spód burgera, mniejsze do przykrycia całości), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem. Te mniejsze posypać sezamem. Upiec w temperaturze 200 stopni Celsjusza na rumiano, ostudzić.
Kiwi i kaki brać ze skórki, pokroić na cienkie plasterki w poprzek; gruszkę umyć, odkroić plasterki z 2 boków (aż do gniazda) tak, aby zachować skórkę. Śliwki delikatnie rozpłaszczyć w palcach, by były ciensze niż pierwotnie - mają imitować kotlet w naszych "składańcach".
Układać kolejno warstwami: duże ciastko, 1 plaster kiwi, 1 lub 2 śliwki na zakładkę, plaster gruszki, kaki, kiwi.
Od góry przykryć mniejszymi ciastkami z sezamem.
Można podawać z konfiturą malinowo - waniliową. Jeśli obawiacie się niestabilności konstrukcji, przebijcie całość przez środek ozdobną wykałaczką lub spodnie ciastko lekko dociśnijcie dłonią do podłoża, zanim zaczniecie układać warstwy.