Do góry

Desery Przepis na:

Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi

Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4159

Dodano:

Odsłon: 3476

Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi z cynamonem, polany polewą z białej czekolady i posypany orzechami włoskimi. Pycha! Będzie idealne nie tylko na Boże Narodzenie :)

Składniki

  • Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 300 g masła
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Polewa: 150 g białej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • 150 g orzechów włoskich
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Można się w tym celu posłużyć malakserem a potem tylko chwilę ciasto ręcznie zagnieść aby było gładkie. Gotowe ciasto dzielimy na 3 jednakowe części. Każdą z nich wylepiamy dno blaszki o wymiarach 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane placki pieczemy po kolei ok. 15 minut w 200 stopniach i odstawiamy do ostudzenia.

  2. Masa serowa: W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka oraz cukry, dokładnie mieszamy i całość zagotowujemy na średnik ogniu żeby się nie przypaliło. Kiedy zacznie bulgotać dodajemy mąkę z budyniem i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Kiedy ponownie masa się zagotuje odstawiamy z palnika. Ciepłym serem przekładamy kruche placki i odstawiamy do wystygnięcia następnie wkładamy do lodówki najlepiej na noc.

  3. Polewa: czekoladę roztapiamy na parze i dokładnie mieszamy z mlekiem. Gotową polewą polewamy sernik i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 12 grudnia 2017 Wygląda obłędnie i ta patera bardzo mi się podoba-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń