Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
:) Inspirowany nową książką Magdy Gessler
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 25
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 43
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 39
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2514
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 25
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 43
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 39
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2514
Składniki
Nożem siekamy zimne masło z mąką ,cukrem pudrem i solą.
Dodajemy żółtka i rozcieramy ciasto. Formujemy kulę ,owijamy folią i do lodówki na co najmniej 30 min. Potem bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy spód posmarowanej masłem blaszki.
Nakłuwamy i pieczemy 10 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy i lekko studzimy.
Ser przepuszczamy 3 razy przez maszynkę. Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy żółtka z cukrem.
DO pulchnej masy dodajemy po trochu ser i masło.
Na końcu dodajemy śmietanę wymieszaną z budyniem i sokiem z cytryny. Ucieramy. Gdy masa jest gładziutka ,ubijamy białka na pianę. Masę serową delikatnie ,acz stanowczo ,mieszamy z pianą ,dodając najpierw 1/3 ,a potem resztę. Dodajemy miąższ wanilii ,namoczone rodzynki i skórkę. Wylewamy na podpieczony spód.
Resztę ciasta rozwałkujemy i kroimy na 1 cm szerokości paseczki. Układamy na masie serowej ozdobną kratkę. Kratkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy dobrą godzinę. Nie wyjmujemy. Wyłączamy piekarnik i czekamy ,aż ostygnie. Można ewentualnie uchylić drzwiczki.