Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 842 Ocena: 16215

Dodano:

Odsłon: 18443

Klasyczne śledzie w śmietanie

Składniki

  • 400 g filetów ze śledzia (matjas)
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 3 małe ogórki kiszone
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki octu
  • 500 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety wymoczyłem w zimnej wodzie.
    W trakcie moczenia wymieniałem wodę trzy razy (po ok. 1 godzinę na każde moczenie).
    Do ostatniej tury wlałem trzy łyżki octu ( aby pozbyć się ze śledzi ości, śledzie zmiękną i zachowają biały kolor ).

  2. W międzyczasie pokroiłem cebulę w kostkę i sparzyłem na durszlaku gorącą wodą.
    Odstawiłem do przestygnięcia. Jabłka i ogórki kiszone pokroiłem w drobną kosteczkę.

  3. Po trzech godzinach moczenia, śledzie wyjąłem z wody, osuszyłem i pokroiłem w rąby.
    Do miski wlałem śmietanę, dodałem pokrojone jabłko, ogórka i ostudzoną cebulę. Wsypałem łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki octu winnego. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem.
    Dodałem śledzie i ponownie wszystko delikatnie wymieszałem, ostrożnie, żeby nie uszkodzić śledzi.

    Tak przygotowane śledzie przełożyłem do słoiczków i odstawiłem do lodówki na 24 h, tak aby wszystko przeszło swoimi smakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 15 czerwca 2016 Zdołowałeś mnie,ja bym ani godz.nie wytrzymała by tego rarytasu nie spróbować:)
Przepyszne!!!

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń