Do góry

Sałatki Przepis na:

Śledzie z majerankiem i czosnkiem w oleju lnianym

Śledzie z majerankiem i czosnkiem w oleju lnianym

Autor:

Przepisów i artykułów: 76 Ocena: 66721

Dodano:

Odsłon: 2586

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na śledzie z majerankiem i olejem lnianym, śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, a że są marynowane przez 48 godzin, to możemy je przygotować z wyprzedzeniem i podać na przykład podczas kolacji wigilijnej. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich śledzi, to polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych
  • 10 ząbków czosnku
  • 6 łyżeczek majeranku
  • 3/4 szklanki oleju lnianego lub innego
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.

    Czosnek drobniutko kroję

  2. Końcowe przygotowanie śledzi z majerankiem:
    Śledzie możemy przygotować w słoiku lub misce.

    Wymoczone śledzie osuszam ręcznikiem papierowym i kroję na mniejsze kawałki o szerokości około 2-3 centymetrów i przekładam do miski.

    Teraz do miski przekładam połowę pokrojonych śledzi, posypuję 3 łyżeczkami majeranku, połową czosnku, rozkruszam jeden listek laurowy i dodaję ziarenko ziela angielskiego.
    Do miski dodaję pozostałe śledzie i posypuję resztą składników. Całość zalewam olejem i delikatnie ugniatam łyżką, tak aby śledzie był przykryte olejem.

  3. Miskę nakrywam szczelnie folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 48 godzin. Jeżeli śledzie układamy w słoiku to słoik zakręcamy wieczkiem.

    Po 48 godzinach śledzie są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń