Sałatki Przepis na:
Śledzie z majerankiem i czosnkiem w oleju lnianym

Przepisów i artykułów: 76 Ocena: 66721
Dodano: 16.12.2018
Odsłon: 2586
Składniki
- 500 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych
- 10 ząbków czosnku
- 6 łyżeczek majeranku
- 3/4 szklanki oleju lnianego lub innego
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
5-6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.
Czosnek drobniutko kroję -
Końcowe przygotowanie śledzi z majerankiem:
Śledzie możemy przygotować w słoiku lub misce.
Wymoczone śledzie osuszam ręcznikiem papierowym i kroję na mniejsze kawałki o szerokości około 2-3 centymetrów i przekładam do miski.
Teraz do miski przekładam połowę pokrojonych śledzi, posypuję 3 łyżeczkami majeranku, połową czosnku, rozkruszam jeden listek laurowy i dodaję ziarenko ziela angielskiego.
Do miski dodaję pozostałe śledzie i posypuję resztą składników. Całość zalewam olejem i delikatnie ugniatam łyżką, tak aby śledzie był przykryte olejem. -
Miskę nakrywam szczelnie folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 48 godzin. Jeżeli śledzie układamy w słoiku to słoik zakręcamy wieczkiem.
Po 48 godzinach śledzie są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Komentarze do przepisu (0)