Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie grzybowym obowiązkowo trzeba przygotować sosik grzybowy, pyszny i pachnący. Idealny na bezmięsny obiad. Lubicie takie sosy? Robicie? Sezon grzybowy w pełni to korzystajcie. Smak i zapach nie do opisania. Taki sos robię tylko z moich ulubionych grzybków prawdziwków. Tym razem wzbogaciłam go serkiem ricotta i to był strzał w dziesiątkę, sos zyskał delikatnego smaku i aksamitnej konsystencji. Zapraszam :)
 
         
         
        Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1433
 
            Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5951
 
            Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8876
 
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18752
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1433
 
            Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5951
 
            Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8876
 
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18752
 
         
         
                Składniki
Grzyby oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w kostkę lub paski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno jej nie przypiec, następnie wrzucamy grzyby i również przesmażamy, następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, dusimy do miękkości często mieszając, w razie potrzeby dolewamy gorącej wody.
Gdy grzyby będą już miękkie wyjmujemy z nich ziele angielskie i liść laurowy, a dodajemy do nich suszone warzywa, serek i ricotta i śmietanę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości, odcedzamy.
Na talerze nakładamy porcje makaronu i sosu. Posypujemy natką i szczypiorkiem. Podajemy gorące.
Smacznego życzę.