Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos koperkowy

Sos koperkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 202 Ocena: 2488

Dodano:

Odsłon: 1881

Witam, w mojej kuchni dosyć rzadko przygotowuje sos do ziemniaków. Wyjątkiem jest sos koperkowy, który bardzo lubię. A teraz kiedy koperek już pojawił się w ogrodzie moich Rodziców musiałam go zrobić. Do tego świeże ziemniaczki, jajka i mamy obiad idealny. :)

Składniki

  • Koperek 1 pęczek
  • Masło 1 łyżka
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Bulion warzywny (zimny) 250 ml.
  • Śmietanka słodka 18% 100 ml.
  • Sól
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć. Następnie powoli dolewać bulion warzywny (zimny!) dokładnie roztrzepując. Całość zagotować, w razie potrzeby warto dolać wodę. Śmietankę wymieszać z odrobiną sosu, a następnie dodać do pozostałej części, ponownie zagotować.

    Koperek umyć i drobno posiekać. Dodać do sosu i wymieszać, doprawić solą.


  2. Smacznego !

  3. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 16 maja Uwielbiam, ja już robiłam ze swojego tegorocznego ;-))) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 maja Do młodych ziemniaków i jajek obowiązkowy sos, nie może być inaczej :) Też w sezonie taki szybki obiad robimy, pycha :D Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń