Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

Autor:

Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 2605

Dodano:

Odsłon: 2185

Uwielbiam tego typu przepisy! Nie tylko są mega szybkie, ale i fenomenalnie smakują. Jest to zdecydowanie danie typu prościej się nie da XD To danie to aromatyczne połączenie ognistej czerwieni chilli i soczystej zieleni pietruszki dodatkowo nadaje całości elegancji.

Składniki

  • około 250 g makaronu spaghetti (połowa opakowania)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża papryczka chilli
  • pęczek natki pietruszki
  • 6-7 łyżek oliwy z oliwek
  • Sól
  • Do podania:
  • świeżo mielony pieprz
  • tarty parmezan (lub inny podobny twardy ser)
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

  2. W czasie kiedy gotujemy makaron siekamy bardzo drobno natkę pietruszki i chilli (jeśli nie lubimy ostrych potraw możemy usunąć nasiona, ale ja siekam chilli w całości z nasionami), a czosnek przeciskamy przez praskę.

  3. Ugotowany makaron odcedzamy. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dorzucamy czosnek i papryczkę chilli. Smażymy dosłownie kilka sekund, mieszając aby czosnek się nie przypalił, bo będzie wtedy gorzki. Do oliwy dodajemy ugotowany makaron, wszystko razem dokładnie mieszamy, podgrzewając przez 1-2 minuty. Ściągamy z ognia dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i nakładamy na talerz.

    Makaron podajemy gorący, obsypany świeżo mielonym pieprzem i dużą ilością parmezanu.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń