Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślę, że jeśli przygotujecie ją na dniach to do Świat będzie na pewno odpowiednio mocna i aromatyczna.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457231
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1337
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2180
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 536
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457231
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1337
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2180
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 536
Składniki
Śliwki myjemy, wycieramy i pozbywamy się pestek. Wrzucamy je do naczynia ( ja użyłam 3 l słoika, dzięki czemu wygodnie mogłam je mieszać) i zalewamy wymieszaną wódką ze spirytusem. Odstawiamy na około 1 tydzień, codziennie mieszając.
Po tygodniu powstały płyn zlewamy do butelek, śliwki zostawiamy w naczyniu gdzie się moczyły. Zasypujemy je cukrem i zostawiamy na kolejny tydzień.
Sok powstały z zasypanych śliwek oraz płyn z zalania mieszamy razem i odstawiamy na 3-4 dni, najlepiej w chłodne miejsce. Śliwki można znów zasypać cukrem i wykorzystać np. do ciasta.