Do góry

Napoje Przepis na:

Świąteczna nalewka śliwkowa

Świąteczna nalewka śliwkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 441

Dodano:

Odsłon: 2866

Myślę, że jeśli przygotujecie ją na dniach to do Świat będzie na pewno odpowiednio mocna i aromatyczna.

Składniki

  • 1 kg śliwek
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5l wódki
  • 300g cukru
> 6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Śliwki myjemy, wycieramy i pozbywamy się pestek. Wrzucamy je do naczynia ( ja użyłam 3 l słoika, dzięki czemu wygodnie mogłam je mieszać) i zalewamy wymieszaną wódką ze spirytusem. Odstawiamy na około 1 tydzień, codziennie mieszając.

  2. Po tygodniu powstały płyn zlewamy do butelek, śliwki zostawiamy w naczyniu gdzie się moczyły. Zasypujemy je cukrem i zostawiamy na kolejny tydzień.

  3. Sok powstały z zasypanych śliwek oraz płyn z zalania mieszamy razem i odstawiamy na 3-4 dni, najlepiej w chłodne miejsce. Śliwki można znów zasypać cukrem i wykorzystać np. do ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 grudnia 2018 Z taką nalewką można przetrwać nawet najbardziej srogą zimę :D
Smaczna i aromatyczna, super :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń