Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślę, że jeśli przygotujecie ją na dniach to do Świat będzie na pewno odpowiednio mocna i aromatyczna.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 130
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 361
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 130
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 361
Składniki
Śliwki myjemy, wycieramy i pozbywamy się pestek. Wrzucamy je do naczynia ( ja użyłam 3 l słoika, dzięki czemu wygodnie mogłam je mieszać) i zalewamy wymieszaną wódką ze spirytusem. Odstawiamy na około 1 tydzień, codziennie mieszając.
Po tygodniu powstały płyn zlewamy do butelek, śliwki zostawiamy w naczyniu gdzie się moczyły. Zasypujemy je cukrem i zostawiamy na kolejny tydzień.
Sok powstały z zasypanych śliwek oraz płyn z zalania mieszamy razem i odstawiamy na 3-4 dni, najlepiej w chłodne miejsce. Śliwki można znów zasypać cukrem i wykorzystać np. do ciasta.