Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka

Szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 275

Dodano:

Odsłon: 35501

Ten przepis należy do gatunku „zawsze wychodzi”. Nawet największy antytalent kuchenny upiecze pyszne ciasto z jabłkami według niniejszego przepisu.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na stolnicy lub blacie kuchennym przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dosyp ¾ szklanki cukru. Dodaj masło lub margarynę pokrojone nożem w nieduże. Z trzech jajek oddziel białka od żółtek. Do mąki wlej jedno całe jajko i trzy żółtka. Zagnieć ciasto.

  2. Gdy wszystkie składniki połączą się, podziel ciasto na dwie równe części, zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.

  3. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je do garnka, dodaj cukier waniliowy, cynamon, rodzynki i przesmażaj na niewielkim ogniu. Po kilku minutach przesmażane jabłka posyp proszkiem budyniu śmietankowego i nadal przesmażaj tak długo, żeby wytworzyła się „masa jabłkowa” z widocznymi kawałkami jabłek.

  4. Rozwałkuj jeden kawałek ciasta i połóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz wyłóż przesmażone jabłka. Z odłożonych wcześniej białek z trzech jajek ubij pianę, a następnie dosyp ciągle ubijając pozostałą ¼ szklankę cukru. Jeszcze przez chwilę ubijaj, aż piana będzie sztywna. Pianę rozsmaruj na jabłkach, a całość przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta.

  5. Piecz przez 1 godzinę na drugim od dołu poziomie, w temperaturze 175 stopni.. Po wyjęciu szarlotki z piekarnika, posyp ją cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Milenka1 15 czerwca 2013 Mój ukochany przepis na nim uwierzyłam że potrafię piec :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń