Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
…sezon na szarlotki u mnie rozpoczęty właśnie szarlotką galicyjską, z dużą ilością jabłek. jak wiadomo najlepsze są na ciepło; swoją kroiłam kilkanaście minut po wyjęciu z piekarnika trochę się „wylewa” ale kiedy nieco dłużej przestygnie trzyma się jak należy. Piekłam w tortownicy o średnicy 22cm, ale można w nieco większej wtedy będzie niższa…
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5350
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5350
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Obieramy jabłka i kroimy je małą kostkę. Ucieramy jajko z cukrem. Dodajemy kremówkę i mąkę ziemniaczaną. A następnie odsączone rodzynki,cynamon i jabłka. Mieszamy łyżką.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy 2/3 schłodzonego ciasta. Wykładamy nim spód i brzeg formy do samego wierzchu. Nakładamy nadzienie i zawijamy brzegi ciasta do środka. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na wierzch. Nakłuwamy kilka dziurek patyczkiem. Pieczemy ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.