Do góry

Dania główne Przepis na:

Szekelygulyas

Szekelygulyas

Autor:

Przepisów i artykułów: 2005 Ocena: 45297

Dodano:

Odsłon: 8092

Danie kuchni węgierskiej ,znane jako gulasz transylwański. To połączenie mięsa wieprzowego z kiszoną kapustą.

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 4 cebule
  • 60 g smalcu
  • 250 ml śmietany
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • łyżka mąki
  • sól
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drobno posiekaną cebulę smażymy na smalcu ,następnie pokrojone w dużą kostkę mięso. Obsmażamy ,zalewamy wodą (1/3 szkl) ,solimy ,dodajemy paprykę ,kminek przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy 40 min na wolnym ogniu.
    Kapustę siekamy ,dodajemy do mięsa ,zalewamy wodą (kapusta musi być zakryta wodą) ,gotujemy do jej miękkości.
    Połowę ilości śmietany mieszamy z mąką i dodajemy do potrawy. Gotujemy kilka minut ,cały czas mieszając. Podajemy razem z ziemniakami i polewamy pozostałą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Marmur 20 marca Szekelykaposzta jak już. Kapusta po seklersku. Generalnie danie bardzo podobne do naszego bigosu, tyle, że Węgrzy, jak to Węgrzy muszą dorzucić sobie coś tłustego do i tak już tłustego dania. Tu śmietana 20%.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 23 lutego 2015 pychota :) coś dla mojego męża bo on uwielbia takie smaki :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 22 lutego 2015 Intrygująca nazwa :D Smakowita propozycja :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 22 lutego 2015 coś jak szegedyński, tylko bez śmietany, pyszne połączenie

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń