Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny sos holenderski przygotowuje się z żółtek, masła, soku z cytryny i białego pieprzu. Żółtka ubija się w tzw. kąpieli wodnej. Ja ułatwiłam sobie zadanie i zamiast ubijać żółtka na parze, ubiłam je na puszysto i dodałam do nich gorące roztopione masło. Dzięki temu Wasz sos raczej nie powinien się zwarzyć
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 452
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 171
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5569
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1138
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 458
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1306
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 452
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 171
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5569
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1138
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 458
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1306
Składniki
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Gotujemy w miarę możliwości główkami do góry w osolonej wodzie przez około 5-6 minut.
Przygotowanie sosu rozpoczynamy od roztopienia masła i zebrania piany, która powstanie na powierzchni. Pamiętajcie, że masło musi być GORĄCE, kiedy będziecie je dodawali do żółtek. Żółtka, które powinny być koniecznie w temperaturze pokojowej, ubijamy na puszystą pianę wraz z sokiem z cytryny, solą i pierzem. Później cały czas ubijając stopniowo, cienkim strumieniem dodajemy gorące masło. W rezultacie otrzymany sos powinien być puszysty i gęsty.
Pieczywo wkładamy do piekarnika lub grillujemy do uzyskania lekko chrupiących grzanek.
W średnim garnku zagotowujemy wodę. Solimy ją. Kiedy woda wrze zmniejszamy płonień, żeby woda tylko delikatnie bulgotała. Jajko wbijamy do małej miseczki, albo do szklanki. Łyżką mieszamy wodę tak aby powstał wir na środku garnka i wlewamy do niego jajko. Gotujemy około 3 minuty i wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.
Na talerzach układamy grzanki, na nich szparagi, jajko w koszulce, wszystko polewamy porcją sosu holenderskiego i wykańczamy szczyptą świeżo mielonego pieprzu. Smacznego