Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny sos holenderski przygotowuje się z żółtek, masła, soku z cytryny i białego pieprzu. Żółtka ubija się w tzw. kąpieli wodnej. Ja ułatwiłam sobie zadanie i zamiast ubijać żółtka na parze, ubiłam je na puszysto i dodałam do nich gorące roztopione masło. Dzięki temu Wasz sos raczej nie powinien się zwarzyć
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 130
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 166
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 19
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 55
Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...
Odsłon: 25
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 130
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 166
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 19
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 55
Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...
Odsłon: 25
Składniki
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Gotujemy w miarę możliwości główkami do góry w osolonej wodzie przez około 5-6 minut.
Przygotowanie sosu rozpoczynamy od roztopienia masła i zebrania piany, która powstanie na powierzchni. Pamiętajcie, że masło musi być GORĄCE, kiedy będziecie je dodawali do żółtek. Żółtka, które powinny być koniecznie w temperaturze pokojowej, ubijamy na puszystą pianę wraz z sokiem z cytryny, solą i pierzem. Później cały czas ubijając stopniowo, cienkim strumieniem dodajemy gorące masło. W rezultacie otrzymany sos powinien być puszysty i gęsty.
Pieczywo wkładamy do piekarnika lub grillujemy do uzyskania lekko chrupiących grzanek.
W średnim garnku zagotowujemy wodę. Solimy ją. Kiedy woda wrze zmniejszamy płonień, żeby woda tylko delikatnie bulgotała. Jajko wbijamy do małej miseczki, albo do szklanki. Łyżką mieszamy wodę tak aby powstał wir na środku garnka i wlewamy do niego jajko. Gotujemy około 3 minuty i wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.
Na talerzach układamy grzanki, na nich szparagi, jajko w koszulce, wszystko polewamy porcją sosu holenderskiego i wykańczamy szczyptą świeżo mielonego pieprzu. Smacznego